Grote industriebedrijven staan zelf al voor 37% van hun stroombehoefte in

Economie 1/02/2013 8:35:56

in 2012 produceerden grote industriële bedrijven zelf 36,8% van de stroom die ze nodig hadden. Dat laat Synergrid, de federatie van netbeheerders, weten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Grote industriebedrijven staan zelf al voor 37% van hun stroombehoefte in

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – In 2012 hebben deze grote industriële klanten 36,8% van hun verbruikte elektriciteit zelf geproduceerd, vergeleken met 35,3% in 2011 en 33,1% in 2010. Deze trend van 'autoproductie' wint elk jaar meer terrein, stelt Synergrid.

Opmerkelijk is ook dat er vorig jaar vrij veel stroom diende ingevoerd te worden: 9,9TWh of een stijging van 12% tov 2011. Dat is geen record, maar leunt er wel dicht bij aan: in 2008 werd 10,6TWh geïmporteerd.

'Vooral tijdens het vierde trimester 2012 lag de invoer aanzienlijk hoog, in het bijzonder als gevolg van de stillegging van de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2', aldus Synergrid.

In 2012 bedroeg het totale elektriciteitsverbruik in België 82TWh. Dit betekent een lichte daling in vergelijking met 2011 (-1,2%). Deze verbruiksdaling was iets meer voelbaar bij de grote industriële klanten (-2,1%) dan bij de op het distributienet aangesloten klanten (-0,8%).

Wel is het zo dat tijdens het laatste trimester het verbruik van de grote industriële klanten opnieuw lichtjes steeg (+1,4%). << (BB) (foto: Europese Commissie)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners