• 12/02/2013

Hoe zal de CIO-functie ‹in the cloud› evolueren?

Meeste IT-managers zien jobinhoud evolueren naar opleggen van interne regels, technologie binnen het bedrijf verspreiden en overleggen met infrastructuurpartners. Maar ze zien ook risico's.

Trefwoorden: #brocade, #cio, #cloud

Lees verder

HR

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET – Uit een onderzoek van de netwerkontwikkelaar Brocade blijkt dat de oprukkende cloud-technologie de functie van CIO niet onberoerd laat. De leverancier liet het onderzoek uitvoeren bij 100 CIO's in Europa en het Midden-Oosten.

Een opmerkelijke conclusie is dat de beslissingsmacht verschuift. Dat verwachten althans de IT-managers zelf. In de toekomst zullen het de bedrijfsafdelingen zelf zijn die hun IT-gebeuren beheren. Vandaag staat de CIO hier voor in.

De cloud wordt doorgaans voorgesteld als een manier om goedkoper een IT-infrastructuur op te bouwen. Die moet flexibel, up-to-date en quasi zorgeloos beschikbaar zijn.

Toch is driekwart van de ondervraagden bang dat de SLA’s onvoldoende zijn. Zo vrezen sommigen dat ze niet het juiste datavolume en de vereisten bandbreedte kunnen voorspellen.

Maar wat met de eigen job?
De technologie maakt een groot deel van de huidige CIO-functies overbodig. Al wil dat niet zeggen dat hun job ook verdwijnt. Een vijfde van de respondenten geeft aan te weten dat hun rol overbodig wordt, maar dat is een evolutie in de komende tien jaar waarbij de CIO een bredere functie krijgt. Zo ziet één op drie zijn job eerder als iemand die de strategische discussie ondersteunt.

De meeste respondenten gaan er van uit dat hun jobinhoud evolueert naar het opleggen van interne regels, technologie binnen het bedrijf verspreiden en het overleggen met infrastructuurpartners. Twee derde van de CIO’s die Brocade ondervroeg ziet zijn rol samengaan met die van de COO.

De CIO zoals we hem of haar vandaag kennen zal dus niet verdwijnen, maar de taken zullen wel grondig veranderen van iemand die alles beheert naar iemand die meedenkt over de richting die een bedrijf op technologisch vlak uitgaat.


(bron: ZDNet, Pieterjan Van Leemputten)