• 12/02/2013

Sterilisatierobot revolutie voor operatiekamers in ziekenhuizen (+video)

Handmatig steriliseren van chirurgische gereedschappen inefficiënt en niet zonder risico, aldus General Electric. Beter is een robot het 'vuile' werk te laten doen. Dat is veiliger.

Trefwoorden: #general electric, #robot, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: General Electric )

ENGINEERINGNET - In Amerika ontwikkelt de gigant General Electric een robot die sterilisatie van chirurgische gereedschappen voor zijn rekening neemt. Dat moet het aantal patiënten met infectieverschijnselen na een chirurgische ingreep verminderen.

In ziekenhuizen is het een hele opgave om een zo steriel mogelijke omgeving te creëren. Toch zijn bacteriën, virussen en zelfs schimmels hardnekkige ongenode gasten. Vandaag de dag worden chirurgische gereedschappen dan ook met de hand geïnspecteerd, gesteriliseerd en geteld. Dit gebeurt door meerdere personen. Helaas is het een inefficiënt proces met een hoge kans op menselijk falen.

General Electric wil het hele sterilisatieproces nu stroomlijnen door een robot het vuile werk te laten doen. Elk ziekenhuis heeft duizenden gereedschappen die gebruikt worden bij chirurgische ingrepen. Die moeten allemaal, elke dag geadministreerd en schoongemaakt worden. Door dit proces te automatiseren wil General Electric kosten besparen, tijd besparen en de foutmarge tenietdoen.

Vooral dit laatste komt de patiëntveiligheid ten goede. Gemiddeld worden in Amerika jaarlijks namelijk 1 tot 3 patiënten op de 100 geïnfecteerd tijdens een operatie. Ongeveer 3 procent van deze mensen overlijdt zelfs aan de gevolgen van de infectie.

De robot gebruikt RFID-tags om scalpels, klemmen, etc. te identificeren en te volgen. De tags worden ook gebruikt om de operatiekamers te identificeren, zodat de instrumenten 100% zeker hun juiste bestemming bereiken. In een later stadium wil General Electric meer geavanceerde methodes zoals visuele herkenning gaan inzetten voor de identificatie van instrumenten en operatiekamers.

De robot is nog in de ontwikkelingsfase, maar zoals Lynn DeRose, hoofdonderzoeker bij General Electric zegt in een persverklaring is de tijd rijp voor het automatiseren van de operatiekamer.

"De chirurgische operatie- en herstelomgeving wordt gezien als de snelst groeiende en meest veeleisende afdelingen van een ziekenhuis en kost ongeveer 30 tot 50 procent van het budget van een ziekenhuis. Simpel gezegd is de operatiekamer de grootste kostenpost. Elke winst in efficiëntie zal meteen merkbaar zijn."

Het project zal 2,5 miljoen dollar kosten en zal binnen twee jaar voltooid zijn. Tegen die tijd zal het systeem getest worden in een nog nader te bepalen ziekenhuis voor Amerikaanse oorlogsveteranen.


(bron: Aandrijven en besturen)

Video: