• 13/02/2013
  • |     BB

KU Leuven zet videoconferenties in voor betere studie-ervaring

De 40.000 studenten en 10.000 onderzoekers en medewerkers van de KU Leuven zullen op termijn toegang krijgen tot videoconferenties. Momenteel werken er al vijftien faculteiten mee.

Trefwoorden: #erasmus, #kulak, #KU Leuven, #leuven, #polycom, #videoconferentie

Lees verder

opleidingen

( Foto: Polycom )

ENGINEERINGNET.BE -- 'De KU Leuven integreert op dit moment een HD video conferentie-platform met Microsoft Lync Server 2010', zo meldt leverancier Polycom in een officiële mededeling. 'Al vijftien faculteiten hebben een project of programma waarin zij gebruik maken van onze software voor videoconferenties'.

De mededeling is niet gespeend van enige euforie, én uiteraard is het project een belangrijke referentie voor de leverancier, maar het gaat effectief om een grootschalig project waarbij de twee belangrijkste campussen - Leuven en Kulak - betrokken zijn.

“Een video-oplossing moet transparant zijn, willen het onderwijspersoneel en studenten haar omarmen”, zegt Erik Luyten, Educational Technology Specialist van de KU Leuven. “De kwaliteit en het gebruiksgemak zijn de belangrijkste elementen voor gebruikers en voor ons. Beveiliging en interoperabiliteit zijn de belangrijkste beslissingsfactoren."

In de praktijk wordt videoconferencing bijvoorbeeld gebruikt tijdens lezingen in grote zalen met een capaciteit van 800 studenten, op zowel de Kulak- als Leuven-campussen. Hierdoor bereikt de universiteit meer studenten in één keer en hoogleraren verminderen hun reistijd. 'Het verandert ingrijpend het leerproces op de universiteit', beaamt de leverancier.

Ook de internationale onderzoeksprogramma’s genieten mee: de faculteit Sociale Studies bijvoorbeeld houdt elk semester videocontact met de Purdue-universiteit in de Verenigde Staten over gezamenlijk projecten.

Binnen het ‘European Educational programme’(Erasmus) kan het systeem gebruikt worden om virtuele uitwisselingsprogramma's te ondersteunen. Studenten uit Zweden, Frankrijk en Duitsland volgen zo bijvoorbeeld vanuit hun eigen land colleges die aan de KU Leuven worden gegeven.

Het HR-personeel op zijn beurt schakelt het videosysteem in voor sollicitatiegesprekken met kandidaatprofessoren op andere locaties, waar ook ter wereld, en helpt afgestudeerden met het vinden van werk.

Als een van de grootste en meest gerenommeerde universiteiten in Europa, gesticht1425, is de universiteit het zich ons inziens overigens verplicht een voortrekkersrol spelen in het integreren van de allernieuwste en meest geavanceerde technologieën voor zijn studenten en medewerkers. We verwachten niet minder.