Belgische bedrijven hebben al technologie voor schaliegaswinning in huis

Onderzoek & Wetenschap 13/02/2013 9:40:59

Indien er in België schaliegaswinning komt, hebben alvast enkele van onze bedrijven bepaalde technologieën in huis. Dat meldt de Carbon Energy Club. Helemaal van nul vertrekken we dus niet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(3/12) Colruyt Group bouwt één van de grootste krattenwas-installaties van Europa

(2/12) 25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET. BE -- In de media is de afgelopen weken druk gespeculeerd over de interesse die een aantal olie- en gasbedrijven – waaronder gigant Shell - aan de dag leggen om naar schaliegas te gaan proefboren in de Kempen en Wallonië.

De Carbon Energy Club (van Agoria) laat weten dat enkele van zijn leden al technologie ontwikkeld hebben en deze bijvoorbeeld al in de VS uitleveren.

Dat betekent dat er dus alvast een basis is, zij het beperkt, van spelers met kennis van zaken over de techniek en de markt, waarmee kan gepraat worden voor verdere stappen.

De club citeert bijvoorbeeld Applitek. Dat bedrijf bouwt zeer precieze apparatuur voor het meten van verschillende chemische parameters in vloeistoffen en gas tijdens het 'fracken'.

Barco van zijn kant visualiseert en simuleert gasvelden en boringen in 3D tijdens de exploratiefase en het geologisch onderzoek.

En bedrijven zoals Ipcos - gespecialiseerd in software om het productierendement van boorputten te verhogen - en OCAS (materiaalonderzoek) onderzoeken momenteel volop hoe zij hun producten en diensten kunnen aanpassen aan de specifieke vereisten.

De Carbon Energy Club liet al in een mededeling weten dat ze positief staat tegenover de belangstelling van internationale energiegroepen voor de potentiële schaliegasvoorraden in ons land.

'Dat kan nieuwe jobs opleveren in de industrie', stelt de club, 'maar het moet wel op een ecologisch verantwoorde manier gebeuren'. Of dat effectief zonder milieuschade kan, wordt momenteel overigens volop onderzocht in Nederland en Duitsland.

De club roept de overheden alvast op om het onderzoek naar schaliegaswinning via een soepel vergunningsbeleid mogelijk te maken. << (BB, broninfo: Agoria) (foto: Statoil, Helge Hansen, boorinstallatie schaliegas in VS)

LEES OOK
Shell plant (mogelijk) proefboringen naar Belgisch schaliegas <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.

Vlaamse cleantech knowhow helpt Chinese economie bij verduurzaming

De focus van China om zijn steden en industrie duurzamer te maken, biedt kansen voor onze Vlaamse cleantechsector, die heel wat knowhow en innovatieve technologie herbergt.

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners