De 5 slimste trucs voor sollicitatiegesprekken

Careers 14/02/2013 14:08:45

De online jobboard CareerBuilder vroeg wervingsmanagers naar de intelligentste dingen die een kandidaat kan doen tijdens een sollicitatiegesprek.

Lees hieronder verder   
Verwant

Pharma.be start zoektocht naar nieuwe CEO

Coronacrisis zorgt tijdelijk voor minder faillissementsuitspraken

VEB krijgt Marc De Clercq als nieuwe voorzitter

Jérôme Van Biervliet wordt nieuwe algemeen directeur VIB

Eneco benoemt As Tempelman tot CEO

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

Wat zijn de kenmerken van een goede kandidaat? Hoe kun je een goede indruk maken? Hier zijn de beste vijf manieren om je gesprekspartner voor je te winnen en de concurrentie een stapje voor te blijven.

1. Demonstreer of communiceer je ervaring en vaardigheden.
Het beste dat een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek kan doen is op intelligente en heldere wijze de eigen professionele ervaring, vaardigheden en kennis onder woorden brengen.

Wervingsmanagers zijn het meest onder de indruk van een kandidaat die zich tijdens een sollicitatiegesprek een snelle denker toont - dit geeft blijk van competentie.

Ze zijn ook onder de indruk wanneer een kandidaat ter plekke een actieve rol aanneemt bij het helpen van een klant of het rechtzetten van een situatie, ongeacht of dat op voorstel van de kandidaat gebeurt of op verzoek van de manager.

2. Treed professioneel op.
Een kandidaat die professioneel is tijdens de selectieprocedure zal zich onderscheiden van zijn medesollicitanten.

Wanneer een kandidaat intelligent communiceert, grammatica correct hanteert, oogcontact maakt, luistert en intelligente en relevante vragen stelt, dan laat dit zien hoe de desbetreffende persoon zal optreden met collega's en klanten binnen de parameters van de functie.

Een wervingsmanager zal een kandidaat willen kiezen die het bedrijf op een juiste wijze zal vertegenwoordigen.

3. Bereid jezelf voor.
De website van het bedrijf vijf minuten van tevoren nog eens doorkijken zal je absoluut niet helpen. Simpele stappen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek zijn onder andere onderzoek doen naar het bedrijf, de markt en de kansen, op tijd komen en gepaste kleding dragen.

Neem kopieën mee van de CV, het eerdere werk en je portfolio. En vergeet je referenties en aanbevelingsbrieven niet. Een gedegen voorbereiding op een sollicitatiegesprek kan je kansen op het krijgen van de baan maken of breken.

Zoals iemand ooit eens zei - pienter plannen produceert perfect presteren.

4. Toon enthousiasme.
Toe maar, wees gretig. Wervingsmanagers zijn onder de indruk wanneer een kandidaat enthousiasme laat zien en willen graag iemand aannemen die een goede inzet toont.

Een kandidaat die paraat en bereidwillig is, zal die eigenschappen waarschijnlijk ook in de functie inzetten.

Bovendien laat het leergierigheid zien. Dit betekent niet dat je een overmatig energieke persoonlijkheid moet hebben met een permanente lach, maar een gedrevenheid voor de functie, het bedrijf en het vak, die laat zien dat je er al het nodige voor over hebt.

5. Wees eerlijk.
De kandidaat is eerlijk en toont integriteit. De eerlijkheid van een kandidaat, door oprecht en waarheidsgetrouw te zijn over het verleden, is belangrijk voor wervingsmanagers. Wees openhartig en eerlijk over eerdere banen.

Dit betekent niet dat je alle vuile was moet ophangen over vorige werkgevers of managers. Wanneer je net een vervelende ervaring achter de rug hebt, bedenk dan hoe je aan die eerdere situatie een positieve draai kunt geven.

Wanneer je bijvoorbeeld bent ontslagen bij uw laatste baan, wees dan eerlijk zonder negatief te zijn en benadruk je kwaliteiten of dat wat je geleerd hebt van die situatie. << (foto: Bekaert)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners