• 14/02/2013

De 5 slimste trucs voor sollicitatiegesprekken

De online jobboard CareerBuilder vroeg wervingsmanagers naar de intelligentste dingen die een kandidaat kan doen tijdens een sollicitatiegesprek.

Trefwoorden: #CareerBuilder, #solliciteren, #tips, #trucs, #vaardigheden

Lees verder

HR

( Foto: Bekaert )

Wat zijn de kenmerken van een goede kandidaat? Hoe kun je een goede indruk maken? Hier zijn de beste vijf manieren om je gesprekspartner voor je te winnen en de concurrentie een stapje voor te blijven.

1. Demonstreer of communiceer je ervaring en vaardigheden.
Het beste dat een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek kan doen is op intelligente en heldere wijze de eigen professionele ervaring, vaardigheden en kennis onder woorden brengen.

Wervingsmanagers zijn het meest onder de indruk van een kandidaat die zich tijdens een sollicitatiegesprek een snelle denker toont - dit geeft blijk van competentie.

Ze zijn ook onder de indruk wanneer een kandidaat ter plekke een actieve rol aanneemt bij het helpen van een klant of het rechtzetten van een situatie, ongeacht of dat op voorstel van de kandidaat gebeurt of op verzoek van de manager.

2. Treed professioneel op.
Een kandidaat die professioneel is tijdens de selectieprocedure zal zich onderscheiden van zijn medesollicitanten.

Wanneer een kandidaat intelligent communiceert, grammatica correct hanteert, oogcontact maakt, luistert en intelligente en relevante vragen stelt, dan laat dit zien hoe de desbetreffende persoon zal optreden met collega's en klanten binnen de parameters van de functie.

Een wervingsmanager zal een kandidaat willen kiezen die het bedrijf op een juiste wijze zal vertegenwoordigen.

3. Bereid jezelf voor.
De website van het bedrijf vijf minuten van tevoren nog eens doorkijken zal je absoluut niet helpen. Simpele stappen ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek zijn onder andere onderzoek doen naar het bedrijf, de markt en de kansen, op tijd komen en gepaste kleding dragen.

Neem kopieën mee van de CV, het eerdere werk en je portfolio. En vergeet je referenties en aanbevelingsbrieven niet. Een gedegen voorbereiding op een sollicitatiegesprek kan je kansen op het krijgen van de baan maken of breken.

Zoals iemand ooit eens zei - pienter plannen produceert perfect presteren.

4. Toon enthousiasme.
Toe maar, wees gretig. Wervingsmanagers zijn onder de indruk wanneer een kandidaat enthousiasme laat zien en willen graag iemand aannemen die een goede inzet toont.

Een kandidaat die paraat en bereidwillig is, zal die eigenschappen waarschijnlijk ook in de functie inzetten.

Bovendien laat het leergierigheid zien. Dit betekent niet dat je een overmatig energieke persoonlijkheid moet hebben met een permanente lach, maar een gedrevenheid voor de functie, het bedrijf en het vak, die laat zien dat je er al het nodige voor over hebt.

5. Wees eerlijk.
De kandidaat is eerlijk en toont integriteit. De eerlijkheid van een kandidaat, door oprecht en waarheidsgetrouw te zijn over het verleden, is belangrijk voor wervingsmanagers. Wees openhartig en eerlijk over eerdere banen.

Dit betekent niet dat je alle vuile was moet ophangen over vorige werkgevers of managers. Wanneer je net een vervelende ervaring achter de rug hebt, bedenk dan hoe je aan die eerdere situatie een positieve draai kunt geven.

Wanneer je bijvoorbeeld bent ontslagen bij uw laatste baan, wees dan eerlijk zonder negatief te zijn en benadruk je kwaliteiten of dat wat je geleerd hebt van die situatie.