• 14/02/2013

Internationale ‹ransomware›-bende opgerold door Europol

Europol heeft een bende ingerekend die in 30 landen pc's gijzelde voor losgeld. Drie percent van de gegijzelden betaalde dat ook, zo blijkt. Het vermoedelijke brein is een 27-jarige Rus.

Trefwoorden: #europol, #ransomware

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET – De Europese politiedienst Europol maakte tijdens een persconferentie in Madrid bekend dat het in totaal elf aanhoudingen heeft verricht in Spanje en Rusland.

De vermoedelijke leider, een 27-jarige Rus, werd afgelopen december in de Verenigde Arabische Emiraten gearresteerd. De andere verdachten, allen afkomstig uit het voormalige Oostblok, werden opgepakt in de Costa del Sol, een populaire toeristische trekpleister.

De bende was actief in dertig landen en deed zich via de malware voor als een lokale politiedienst die illegale activiteiten op de pc had waargenomen. De indringer gooide computer vervolgens op slot en vroeg gebruikers een ‘boete’ om weer toegang tot de bestanden te krijgen. Dit type malware staat ook wel bekend als ransomware.

Volgens Europol vroeg de bende gemiddeld om zo’n 100 euro losgeld en drie procent van de slachtoffers betaalde ook daadwerkelijk, schrijft persbureau Reuters.

“Het is onmogelijk om zeker te weten hoeveel burgers hierdoor zijn getroffen, maar we schatten dat het om honderdduizenden Europeanen gaat”, zei Europol-directeur Rob Wainwright.

“Als we rekening houden met het feit dat de gemiddelde boete 100 euro was en 3 procent betaalde, loopt de geschatte schade in de miljoenen euro’s”, aldus Wainwright.

Het politievirus, dat ook toesloeg in België en Nederland, dook volgens Europol zo’n twee jaar geleden op in verschillende landen. Het aantal infecties liep daarna razendsnel op.

Volgens de Spaanse regering, die een aandeel had in de ontmanteling van de bende, kreeg het meer dan 750.000 vragen van burgers die hun computers wilden bevrijden.


(bron: ZDNet, Rowald Pruyn)