• 19/02/2013

VIB vraagt tweede populierenveldproef aan

Veldproef met genetically engineered populieren kadert in onderzoek naar de mogelijkheden om ze te gebruiken als grondstof voor hernieuwbare biogebaseerde producten en bio-energie.

Trefwoorden: #populieren, #veldproef, #vib

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- VIB heeft bij de federale overheid een vergunning aangevraagd voor een tweede veldproef met genetisch gewijzigde populieren.

Het hout van de bomen heeft een iets andere samenstelling waardoor het op meer efficiënte manier kan worden omgezet naar suikers.

De veldproef is gepland op de Wetterse veldproefsite van ILVO.

Ze kadert in het onderzoek naar de mogelijkheden om bomen met een gewijzigde houtsamenstelling te gebruiken als grondstof voor hernieuwbare biogebaseerde producten en bio-energie. Bioplastics en bio-afbreekbare materialen worden vandaag vooral gemaakt op basis van zetmeel uit voedingsgewassen zoals maïs.

Om het proces energie-efficiënter te maken en om vruchtbare gronden en voedingsgewassen te reserveren voor voedselproductie, wordt gezocht naar alternatieven.

Bomen zijn zo’n mogelijk alternatief, aangezien hun hout een bruikbare grondstof is. Populieren hebben voor dit doel een aantal interessante kenmerken: Ze groeien snel en ook op drassige gronden die minder geschikt zijn voor de voedselproductie doen ze het prima.

De vergunningaanvraag voor de nieuwe veldproef is volledig en ontvankelijk verklaard. De Federale minister Onkelinx, en staatssecretaris Wathelet, zullen met inspraak van Vlaams minister Schauvliege over het dossier beslissen. Hiervoor zal het advies worden ingewonnen van de Bioveiligheidsraad.

De bevolking kan het dossier inkijken via de website van de FOD Volksgezondheid, en in het gemeentehuis van Melle en Wetteren. Dit in het kader van de raadpleging van het publiek die loopt van 5 februari tot 7 maart 2013.


(KV) (foto wikipedia: Laurette Onkelinx)