Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

Economie 19/02/2013 15:44:38

Onlangs werd in het Europees Parlement de ‹Europese Schaliegas Argumentenkaart› van het Nederlandse TNO gelanceerd.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veiligere offshore staalconstructies door nieuwe innovatieve methode

Europees onderzoek helpt overstromingen voorkomen (+video)

Nederlandse optische en mechanische systemen als Star Separators

Spijsvertering gesimuleerd met TIM (+video)

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- De Argumentenkaart bevat de voor- en tegenargumenten van schaliegasproductie in de EU-lidstaten.

De kaart vormt daarmee een basis voor een open discussie en helpt de gebruiker een gebalanceerde afweging te maken.

De Europese Schaliegas Argumentenkaart is een gezamenlijke productie van TNO met de Argumentenfabriek, internationale stakeholders uit de publieke en private sector, overheid, NGO’s en kennisinstellingen.

"Op dit moment is in verschillende EU-lidstaten het publieke debat gaande op dit onderwerp en is een onafhankelijk overzicht van de argumenten belangrijk om partijen te helpen overeenstemming te bereiken" volgens Lambert van Nistelrooij, lid van het Europees Parlement namens het Nederlandse CDA.

"De Europese Schaliegas Argumentenkaart leent zich hier uitstekend voor, omdat deze is ontwikkeld door onafhankelijke innovatieorganisatie TNO samen met de Argumentenfabriek en in volledige gezamenlijkheid met internationale stakeholders uit de publieke en private sector, overheid, NGO’s en kennisinstellingen."

René Peters, directeur gastechnologie bij TNO, benadrukt dat eerst de risico’s van schaliegaswinning onderzocht moeten worden. Daarbij is onderzoek naar alternatieve winningsmethoden wenselijk, zowel om de kosten te verlagen als om de risico’s te verkleinen.

"Er is discussie over de voor- en nadelen van schaliegas. Dat is goed. TNO vindt dat er niet ongefundeerd moet worden besloten om wel of niet tot schaliegaswinning over te gaan. Daarom heeft TNO het initiatief genomen om de onafhankelijke Argumentenfabriek het proces te laten begeleiden om met diverse internationale stakeholders uit de publieke en private sector zoals overheid, NGO’s en kennisinstellingen te inventariseren welke voor- en nadelen er aan te geven zijn."

"Daarbij hebben we geconstateerd dat we een heleboel niet weten. Als blijkt dat bepaalde aspecten niet of onvoldoende op de argumentenkaart zijn aangegeven, dan wordt de argumentenkaart daarop aangepast. Ons doel is om alle argumenten onbevooroordeeld op een rij te hebben. Zonder daarbij aan te geven hoe belangrijk of zwaarwegend een argument is".

Andreas Hübner (GFZ Potsdam – Duits Onderzoekscentrum voor Geowetenschappen): “De versie van de argumentenkaart voor de Europese lidstaten is uiterst nuttig voor een evenwichtige en transparante discussie. Het is een ideale aanvulling op ons op wetenschap gebaseerde communicatie- en netwerkproject Shale Gas Informatie Platform SHIP. De kaart vergemakkelijkt een goed gefundeerde besluitvorming op lokaal, nationaal en Europees niveau.”

Schaliegas is aardgas dat 'opgesloten' zit in kleisteenlagen in de ondergrond. Deze lagen worden ook wel ‘schalies’ genoemd. In een aantal landen van de EU zit schaliegas in de grond wat de mogelijkheid biedt om dit te winnen en te gebruiken als brandstof.

Over de winning van schaliegas is veel discussie en is in enkele landen het verboden (bv. Frankrijk). De discussie speelt niet alleen op nationaal niveau, maar is belangrijk voor de hele EU. << (GL) (figuur: TNO)

klik hieronder op de argumentenkaart voor een grotere versie:


Lees ook:
Shell plant (mogelijk) proefboringen naar Belgisch schaliegas
Belgische bedrijven hebben al technologie voor schaliegaswinning in huis

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners