Opleiding preventieadviseur: voorwaarden flexibeler, bijscholing strenger

Studeren 20/02/2013 9:44:04

De voorwaarden van de vorming tot preventieadviseur worden voor de 3de keer in 10 jaar tijd gewijzigd. Blijkbaar is de wetgever niet tevreden over de toelatingsvoorwaarden tot de opleiding.

Lees hieronder verder   
Verwant

“Time to connect Belgium with 5G” - column

Maatschappelijke impact van technologiebedrijven

Dominique Demonté wordt algemeen directeur van Agoria Wallonie

“Gaan we groeibedrijven straffen?” - opinie

België telt vijf nieuwe ’Fabrieken van de toekomst’

Technologische industrie flirt met 2% groei

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- De meest recente aanpassing, doorgevoerd via het KB van 29 januari 2013, verscheen in het Belgisch Staatsblad van 12 februari 2013.

De wijzigingen die dit KB doorvoert, hebben enkel betrekking op de opleidingen van niveau 1 en 2. Aan de voorwaarden met betrekking tot de basiskennis (zogenaamde niveau 3-opleiding) is niets veranderd. Ook aan het principe dat een preventieadviseur een opleiding moet volgen, wordt geen afbreuk gedaan.

Om te worden toegelaten tot de aanvullende vorming niveau 1 is een bachelordiploma van een universiteit of hoger onderwijs op universitair niveau nodig. Dat blijft zo.

Nieuw is dat een preventieadviseur met niveau 2 de studie kan aanvatten van de specialisatiemodule van het eerste niveau indien hij 5 jaar praktische ervaring heeft in een interne of externe dienst. Ook de attestering door de Directie Toezicht op het Werk is geschrapt. De organisator kan de cursist ook vrijstellen van de vakken waarover hij een examen of een proef heeft afgelegd in het kader van de vorming voor bachelor of master.

De cursisten die de opleiding hoger secundair onderwijs of hoger secundaire leergangen gevolgd hebben, kunnen worden toegelaten tot niveau 2. Dat blijft zo. Nieuw is dat een preventieadviseur met een basisvorming de studie niveau 2 kan aanvatten indien hij 5 jaar ervaring heeft in een interne of externe dienst.

Wat de basisvorming betreft, zijn er geen voorwaarden om toegelaten te worden. Ook dat blijft zo.

De bijscholing wordt strenger: elk jaar moet de preventieadviseur 3 dagen bijscholing volgen voor vaardigheden of kennisgebieden in verband met de wet welzijn. Het aantal organisatoren van deze bijscholing wordt uitgebreid.

Naast de wijzigingen voor de interne preventieadviseurs worden ook de opleidingsvoorwaarden voor preventieadviseurs van de externe diensten aangepast. << (bron: Agoria) (foto: Solvay)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners