Gardner: «niet te snel investeren in big data» - opinie

Plant & Factory 20/02/2013 13:08:47

Debra Logan (Gardner): «Softwarebedrijven verdienen hun geld aan méér data en hoe minder goed die data georganiseerd zijn, hoe meer geld ze kunnen aanrekenen.»

Lees hieronder verder   
Verwant

Afstand houden en volgen ... - artikel

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Organische elektronica: nog veel te doen - artikel

Compacte kracht op de edge

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Kunstmatige huid laat robots zweten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Velen kijken naar big data –grote gegevensverzamelingen uit meerdere bronnen- en proberen uit te vogelen wat het is, volgens Gartner-VP Debra Logan.

“Mensen denken dat ze achterop raken eens een dergelijk fenomeen gehyped wordt”, zegt ze in een Londens rondetafelgesprek. “Maar ik zou zeggen dat 95 tot 97 procent van de bedrijven die ik ken hoogstens in de verkenningsfase zitten. En van die 97 procent, hoeveel gaan er daarvan bigdataproblemen of bigdatavoordelen hebben?” Of nog volgens Logan: “Het is bijna alsof je een oplossing hebt die op zoek is naar een probleem.”

De ervaringen van Logan worden tegengesproken door een onderzoek dat Microsoft liet uitvoeren. Dat beweert dat meer dan 75 procent van de middelgrote tot grote ondernemingen in de komende 12 maanden een project gaat starten dat verband houdt met big data.

Hoe minder structuur, hoe lucratiever
Maar Logan is skeptisch over de beweegredenen die vendors hebben in verband met data. Softwarebedrijven hebben in het algemeen geen interesse om je te helpen iets kleiner en bevattelijker te maken. Ze verdienen hun geld aan meer data en hoe minder goed die data georganiseerd zijn, hoe meer geld ze aanrekenen.”

Logan geeft aan dat sommige organisaties vooruitgang boeken met big data en dan vooral de retailers. “De meest geavanceerde sector met big data is retail. Het is het spul dat ze doen met RFID, de voorraadketen en klantenkaarten. Dat zijn allemaal echte bigdataproblemen”, zegt ze.

Grote internetbedrijven en en mediahuizen zijn ook geavanceerde gebruikers. Terwijl Logan de BBC omschrijft als een schoolvoorbeeld, zijn banken hier eens niet de pioniers omdat hun gegevens goed gestructureerd zijn en vertoeven in mainframes.

“Zelfs banken doen niet aan big data voor hun core business. Ze onderzoeken het natuurlijk wel want ze vragen zich af wat het betekent."

“Ze willen over Hadoop leren, ze willen leren wat voor technische architectuur en de soort methodes die je nodig hebt om te programmeren en om analyses uit te voeren. Maar ook hier zitten we in de vroege fases.”

Niet te snel investeren in big data
Gartners eigen gegevens voorspellen een uitgave aan big data die 34 miljard dollar bereikt tegen eind 2013. Maar Logan raadt wel aan om voorzichtig te zijn met grote investeringen in bigdata-infrastructuur.

“Niemand moet hier een centraal deel van zijn zakenmodel van maken, met de uitzondering van retail en misschien media. Laat ons hopen dat er vooral in mensen wordt geïnvesteerd en niet in infrastructuur. Als iemand in dit soort infrastructuur gaat investeren, raad ik dat hen helemaal af”, aldus Logan.

Langs de andere kant zou het wel steek houden om bigdata-diensten te kopen van een derde partij. “als het goedkoop is, als big data iets is dat je van iemand anders kan krijgen, dan kan je de infrastructuur huren. Je kan een deel van je gegevens verschepen en zien wat er gebeurt. Waarom zou je zoiets niet doen?”

Voordelen moeilijk te berekenen
Volgens Logan hebben veel bedrijven het moeilijk om het punt te bepalen vanaf waar big data een echt zakelijk voordeel geeft en hoe je dat kan aantonen. “Ik heb niet veel moeilijkheden om aan te tonen dat te veel ongecontroleerde informatie een gevaar is, dat is vrij evident. Mensen kunnen niets weggooien. Er is gewoon deze vreemde mentaliteit die bedrijven hebben over gegevens wissen. Je moet beslissingen maken over wat mogelijk niet nuttig is. Sommige gegevens zijn geen troef, maar kosten je gewoon geld”, voegt ze nog toe.

“Welke vraag stel je nu weer? Wat vertelt een enorme set gegevens je meer dat een iets gematigdere hoeveelheid data je niet kan vertellen.”

Tekort aan datawetenschappers
Een van de grootste struikelblokken is de juiste vragen vinden om te stellen. Dat komt door een gebrek aan expertise en een tekort aan datawetenschappers. Logan stelt dat sommige van haar Londense klanten recent op zoek waren naar experts bij vendors en consultants. “Ze zeiden dat ze niemand konden vinden. Ze moesten dus alles zo goed als zelf leren.”

“De mensen die spul als dit verstaan werken op dit ogenblik in plekken zoals het CERN: in astrofysica en de plaatsen waar er massa’s data zijn en mensen mathematische en statisctische modellen moeten kunnen maken.”

Ze zegt dat ontwikkelaars niet opgeleid worden voor dit soort vaardigheden. “Dat is dus zowel een grote kans als een enorme lacune in de markt. En dat is meteen ook een waarschuwing,” zegt Logan.
“Bij iedereen die nu met een papier zwaait dat zegt dat hij een dataspecialist is, moet je dieper onderzoeken om te zien wat het eigenlijk is dat ze doen”, voegt ze eraan toe. << (bron: ZDNet) (foto: IBM)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

John Cockerill lanceert het fonds Industrya voor industriële transformatie, samen met FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM. Met een incubator en accelerator voor start-ups en scale-ups.

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Partners