Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Onderzoek & Wetenschap 20/02/2013 15:45:21

Reiniging met plasmatechniek blijkt efficiënte en goedkope manier om geurtjes te verwijderen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Veiligere offshore staalconstructies door nieuwe innovatieve methode

Europees onderzoek helpt overstromingen voorkomen (+video)

Nederlandse optische en mechanische systemen als Star Separators

Spijsvertering gesimuleerd met TIM (+video)

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Argumentenkaart schaliegas neutraal instrument voor publiek debat

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat Corporate Finance

Leuven

van 2/10/2020 tot 6/03/2021

Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen

Gent

van 6/10/2020 tot 29/06/2021

METAV Web Sessions: innovation

online

van 6/10/2020 tot 7/10/2020

Modular software performance

B&R Webinar

dinsdag 6 oktober 2020

Techni-Mat

Kortrijk Xpo

van 7/10/2020 tot 8/10/2020

Stoomtechniekdag 2020

Antwerp Expo

woensdag 7 oktober 2020

Keuze van de redactie

(28/9) Brent Tirry en Kiefer Moyaert winnen Vlaamse STEM-Olympiade 2020

(28/9) VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

(24/9) 8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

(24/9) Caeleste en FAM winnen Leeuw van de Export 2020

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET – Steeds meer Nederlandse ondernemingen krijgen klachten van omwonenden vanwege overlast door ongewenste geuren.

André Tennekes van een firma uit Sneek vermoedde dat reiniging met plasmatechniek een efficiënte en goedkope manier zou zijn om die geurtjes te verwijderen. Hij klopte aan bij TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) om de techniek onder de knie te krijgen.

Tennekes ging op zoek naar alternatieven en vond die in het gebruik van plasma, een fase waarin deeltjes van een gasvormige stof door het toevoegen van energie in meer of mindere mate zijn geïoniseerd. André Schilt, TNO: “De ionen en radicalen in het plasma zorgen voor net voldoende oxidatie of opbreken van de geurmoleculen om de onaangename geur te laten verdwijnen."

Het was niet eenvoudig om een plasma te produceren in een zeer vochtige en vervuilde luchtstroom, zoals die van een varkenshouderij. Toevoegen van plasma van buitenaf zou inefficiënt zijn vanwege de beperkte levensduur van de plasmaradicalen. Schilt: “Daarom hebben we samen met André Tennekes gewerkt aan een robuust systeem, dat direct contact tussen plasma en geurstroom mogelijk maakt en ongevoelig is voor stof en vocht.”

Tennekes voegt toe: “We hebben nu een proces dat schoon en goedkoop is en geschikt voor toepassing op grote schaal. Het is ook eenvoudig te bedienen. Een druk op de knop en je kunt tot negentig procent van de ongewenste geuren verwijderen. Een prototype heeft met succes gedraaid bij een proefboerderij en de eerste order -van een producent van veevoeder- is binnen.”

Er zijn ook mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld het onschadelijk maken van ziekmakers als bacteriën in luchtbehandelingssystemen in ziekenhuizen.

Schilt: “Bedrijven die belangstelling hebben voor deze of andere toepassingen, nodig ik uit om contact op te nemen.” << (KV) (foto wikipedia: een veevoederbedrijf)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

Dr. Matthias De Munck, onderzoeker aan de VUB, heeft voor zijn doctoraatsonderzoek het gebruik van een nieuw soort lichtgewicht gevelpanelen met een dikke isolatielaag onderzocht.

ABISS2020 wordt grootste digitale oefening ooit

‘De grootste digitale training ooit’, zo omschrijft digitaal expert Steven Van Belleghem de coronacrisis: “Ik verwacht dat we deze periode later benoemen als the golden age of digital.”

Lithiumaccu’s sneller op te laden dankzij meer nanokanaaltjes

Niobium-wolfraam-oxide fungeert als elektrode in li-ion batterijen. Door hier een nanostructuur op aan te brengen, komen er meer wegen vrij voor lithium ionen, aldus onderzoek van UTwente.

E-fuels van belang bij verduurzaming zwaar transport

Synthetische methanol, -diesel en -LNG zijn voor wegtransport over lange afstand en de scheepvaart de meest geschikte opties, aldus onderzoek van onder meer VoltaChem, TNO en SmartPort.

Bedrijven investeren miljoenen euro’s in hergebruik van CO2 in North Sea Port

Alco Bio Fuel (ABF), Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek investeren samen 10 miljoen euro in een tweede 'recovery unit' voor koolstofdioxide, gevestigd bij Alco Bio Fuel in North Sea Port.

Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan vroeger, zowel privé als op de werkvloer. Om hieraan tegemoet te komen, ondertekenen verschillende partners uit de bouwsector een ethische code.

8 finalisten strijden nog om Vlaamse PhD Cup 2020

Tijdens de halve finale van de Vlaamse PhD Cup 2020 streden nog 16 onderzoekers om een felbegeerd finaleticket in de wacht te slepen. Hiervan gaan er nog 8 door naar de finale op 6 oktober.

Microplastics hopen zich op in zee

Tegen 2100 kan 69% van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 54% van het oppervlak van de Gele Zee vervuild zijn met microplastics, aldus een studie van onder meer VLIZ en UGent.

Yokogawa lanceert nieuwe generatie Mixed Signal Oscilloscope

De DLM5000 is een nieuwe generatie mixed-signal-oscilloscoop met opties voor vier of acht analoge ingangen en werd ontworpen om uiterst aanpasbaar en flexibel te zijn. Met opnieuw ontworpen hardware biedt de DLM5000 belangrijke verbeteringen in zowel prestaties als bruikbaarheid. Het is de opvolger het DLM4000-model. >>

Partners