UGent enige Belgische universiteit in Webometrics Ranking

Onderzoek & Wetenschap 25/02/2013 14:15:30

De ‹Ranking Web of World Universities 2013› is net gepubliceerd. De Universiteit Gent staat op de 60ste plaats wereldwijd en is de enige van alle Belgische universiteiten in de top 100.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Oprichting onderzoeksfaciliteit om micro-organismen beter te benutten

Nieuw type lens op nanoschaal met aan/uitschakelaar

Micro-organismen overleven hoge temperaturen door samenwerking

Nieuwe impuls voor assemblage fotonische chips

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- De 'Ranking Web of World Universities', ook bekend als de Webometrics Ranking, wil de globale toegang tot wetenschappelijke informatie bevorderen.

De Ranking meet daarom wereldwijd hoe 'open' wetenschappelijke informatie van een universiteit op het internet ter beschikking wordt gesteld van de buitenwereld.

Hoeveel keer wordt extern gelinkt naar de webpagina’s van de instelling? Hoeveel webpagina’s zijn er? Hoeveel hoogkwalitatieve publicaties zijn er verschenen? Hoeveel bestanden zijn beschikbaar?

'Openheid van onderzoeksresultaten – die trouwens grotendeels met belastinggeld worden gefinancierd – is een principe op zich, maar bovendien is een dergelijke openheid in de wetenschap ook een motor voor innovatie', aldus de UGent in een mededeling.

De UGent eindigde op 60ste plaats wereldwijd en op de 7de in Europa. Het is trouwens de enige Belgische universiteit in de top 100.

De top 3 van de wereld wordt ingenomen door prestigieuze instellingen als Harvard, Stanford en MIT. Binnen Europa zijn de universiteiten van Cambridge, Oxford en University College London de lijsttrekkers. << (BB)

ACHTERGROND
De resultaten van de best scorende instellingen in deze ranking lopen verrassend gelijk met de resultaten van andere wereldwijde lijstjes die gebaseerd zijn op meer traditionele criteria zoals reputatie, onderwijskwaliteit, aantal publicaties of citaten.
Dit bewijst dat criteria zoals visibiliteit op het internet en open access-toegang tot onderzoeksresultaten niet zo ver verwijderd zijn van andere criteria die zich richten op kwaliteitsvol onderwijs of toponderzoek. Noord-Amerikaanse en Britse universiteiten leiden ook in deze editie de lijst. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Efficiënt beheer van laagspanningsmotoren via de cloud

In zowat elke industriële omgeving draaien er laagspanningsmotoren: ventilatoren, pompen, … Dat zijn apparaten die u regelmatig moet onderhouden om de goede werking ervan te garanderen.

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners