• 25/02/2013
  • |     BB

UGent enige Belgische universiteit in Webometrics Ranking

De ‹Ranking Web of World Universities 2013› is net gepubliceerd. De Universiteit Gent staat op de 60ste plaats wereldwijd en is de enige van alle Belgische universiteiten in de top 100.

Trefwoorden: #Ugent, #Webometrics

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De 'Ranking Web of World Universities', ook bekend als de Webometrics Ranking, wil de globale toegang tot wetenschappelijke informatie bevorderen.

De Ranking meet daarom wereldwijd hoe 'open' wetenschappelijke informatie van een universiteit op het internet ter beschikking wordt gesteld van de buitenwereld.

Hoeveel keer wordt extern gelinkt naar de webpagina’s van de instelling? Hoeveel webpagina’s zijn er? Hoeveel hoogkwalitatieve publicaties zijn er verschenen? Hoeveel bestanden zijn beschikbaar?

'Openheid van onderzoeksresultaten – die trouwens grotendeels met belastinggeld worden gefinancierd – is een principe op zich, maar bovendien is een dergelijke openheid in de wetenschap ook een motor voor innovatie', aldus de UGent in een mededeling.

De UGent eindigde op 60ste plaats wereldwijd en op de 7de in Europa. Het is trouwens de enige Belgische universiteit in de top 100.

De top 3 van de wereld wordt ingenomen door prestigieuze instellingen als Harvard, Stanford en MIT. Binnen Europa zijn de universiteiten van Cambridge, Oxford en University College London de lijsttrekkers.


ACHTERGROND
De resultaten van de best scorende instellingen in deze ranking lopen verrassend gelijk met de resultaten van andere wereldwijde lijstjes die gebaseerd zijn op meer traditionele criteria zoals reputatie, onderwijskwaliteit, aantal publicaties of citaten.
Dit bewijst dat criteria zoals visibiliteit op het internet en open access-toegang tot onderzoeksresultaten niet zo ver verwijderd zijn van andere criteria die zich richten op kwaliteitsvol onderwijs of toponderzoek. Noord-Amerikaanse en Britse universiteiten leiden ook in deze editie de lijst.