Technogirls-dag wil meisjes verleiden met technologie

Studeren 27/02/2013 15:04:25

‹Al doende leert men›. 500 meisjes van 11 en 12 jaar proeven van jobs in 20 Vlaamse technologiebedrijven. Op initiatief van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Agoria en Pascal Smet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Pharma.be start zoektocht naar nieuwe CEO

Coronacrisis zorgt tijdelijk voor minder faillissementsuitspraken

VEB krijgt Marc De Clercq als nieuwe voorzitter

Jérôme Van Biervliet wordt nieuwe algemeen directeur VIB

Eneco benoemt As Tempelman tot CEO

DEME Group zet in op artificiële intelligentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Het is al de vierde keer dat de spreekbuis van de technologiebedrijven, Agoria, een meisjesdag inricht. Alhoewel het vrouwelijke geslacht dé grote afwezige is in technische beroepen, 'is het enthousiasme groot', zo stelt de federatie.

Tijdens de Technogirls-dag sturen de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en Agoria 500 meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs langs bij technische bedrijven. 'Om hen nieuwsgierig te maken', zo heet het. Ook Pascal Smet, Vlaams minister van Gelijke Kansen, ziet het zitten: hij betoelaagt het hele gebeuren.

De technologiebedrijven van hun kant – ondanks de crisis geplaagd door een structureel tekort aan technisch personeel - gaan naar verluidt gretig mee in het verhaal. "Onze Technogirls hebben keuze te over", bevestigt Agoria.

De uitverkorenen van dit jaar zijn Antwerp Space, Asco, Atlas Copco, Barco, Bekaert, CNH, Contec, Continental, Duracell, Heraeus, Ivens, New Holland, Page Electronica, Picanol, Realdolmen, Qinetic, Televic, Tenneco, TE Connectivity, Umicore en Volvo Europa Truck.

Bijvoorbeeld bij Antwerp Space in Hoboken maken 25 meisjes van 11 en 12 jaar kennis met de ruimtevaart. Dat bedrijf is gespecialiseerd is de zeer complexe materie van besturings-, data- en testsystemen voor satellieten.

Antwerp Space werkt mee aan het Galileo-project, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS, en ontwikkelt onder meer ook testsystemen voor weersatellieten.

De meisjes mogen ook de handen uit de mouwen steken: de studenten van de lerarenopleiding van de Artesis Plantijn Hogeschool ontwikkelden namelijk een toffe techniekworkshop voor de deelneemsters. Bij Antwerp Space zullen de meisjes bijvoorbeeld kleine, door zonne-energie aangedreven windmolens in elkaar knutselen.

Agoria zet alvast stevig in op het motiveren van meisjes om voor technologische opleidingen te kiezen. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Wie meer jongeren voor technologiestudies wil aantrekken, moet de meisjes motiveren.”

Er zijn er hoe dan ook veel te weinig die dat doen: het gemiddelde percentage meisjes voor hogere technologiestudies bedraagt dit academiejaar 10,4 procent. Enkel de richting burgerlijk ingenieur trekt vrij veel vrouwelijke studenten aan (23%).

Maar in zowat alle professionele bacheloropleidingen technologie zoals elektromechanica, energietechnologie, autotechnologie, luchtvaart en ontwerp- en productietechnologie blijven de jonge dames veelal afwezig. “En dat is jammer,” zegt De Pril. “Want meisjes zijn even geschikt als jongens voor technologiestudies."

Het goede nieuws: in het Nederlandstalig hoger onderwijs is, na jaren van daling, het aantal technologiestudenten de voorbije jaren opnieuw gestegen. Ondanks de positieve trend is dat nog onvoldoende: er waren dit jaar iets meer dan 7000 technologiestudenten ingeschreven, maar eigenlijk moet dat aantal minstens de kaap van 7500 overschrijden om de vraag van de arbeidsmarkt te volgen.

Het is dus logisch dat organisaties zoals Agoria inzetten op het vrouwelijke geslacht: daar ligt het grootste potentieel om het tij op korte termijn te keren. << (BB) (foto: Agoria)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners