Technogirls-dag wil meisjes verleiden met technologie

Studeren 27/02/2013 15:04:25

‹Al doende leert men›. 500 meisjes van 11 en 12 jaar proeven van jobs in 20 Vlaamse technologiebedrijven. Op initiatief van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Agoria en Pascal Smet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Toename faillissementen na de zomer verwacht

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Pharma.be kiest Caroline Ven als nieuwe CEO

Sophie Decock wordt Country Leader Belux bij VMware

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE -- Het is al de vierde keer dat de spreekbuis van de technologiebedrijven, Agoria, een meisjesdag inricht. Alhoewel het vrouwelijke geslacht dé grote afwezige is in technische beroepen, 'is het enthousiasme groot', zo stelt de federatie.

Tijdens de Technogirls-dag sturen de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en Agoria 500 meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs langs bij technische bedrijven. 'Om hen nieuwsgierig te maken', zo heet het. Ook Pascal Smet, Vlaams minister van Gelijke Kansen, ziet het zitten: hij betoelaagt het hele gebeuren.

De technologiebedrijven van hun kant – ondanks de crisis geplaagd door een structureel tekort aan technisch personeel - gaan naar verluidt gretig mee in het verhaal. "Onze Technogirls hebben keuze te over", bevestigt Agoria.

De uitverkorenen van dit jaar zijn Antwerp Space, Asco, Atlas Copco, Barco, Bekaert, CNH, Contec, Continental, Duracell, Heraeus, Ivens, New Holland, Page Electronica, Picanol, Realdolmen, Qinetic, Televic, Tenneco, TE Connectivity, Umicore en Volvo Europa Truck.

Bijvoorbeeld bij Antwerp Space in Hoboken maken 25 meisjes van 11 en 12 jaar kennis met de ruimtevaart. Dat bedrijf is gespecialiseerd is de zeer complexe materie van besturings-, data- en testsystemen voor satellieten.

Antwerp Space werkt mee aan het Galileo-project, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS, en ontwikkelt onder meer ook testsystemen voor weersatellieten.

De meisjes mogen ook de handen uit de mouwen steken: de studenten van de lerarenopleiding van de Artesis Plantijn Hogeschool ontwikkelden namelijk een toffe techniekworkshop voor de deelneemsters. Bij Antwerp Space zullen de meisjes bijvoorbeeld kleine, door zonne-energie aangedreven windmolens in elkaar knutselen.

Agoria zet alvast stevig in op het motiveren van meisjes om voor technologische opleidingen te kiezen. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Wie meer jongeren voor technologiestudies wil aantrekken, moet de meisjes motiveren.”

Er zijn er hoe dan ook veel te weinig die dat doen: het gemiddelde percentage meisjes voor hogere technologiestudies bedraagt dit academiejaar 10,4 procent. Enkel de richting burgerlijk ingenieur trekt vrij veel vrouwelijke studenten aan (23%).

Maar in zowat alle professionele bacheloropleidingen technologie zoals elektromechanica, energietechnologie, autotechnologie, luchtvaart en ontwerp- en productietechnologie blijven de jonge dames veelal afwezig. “En dat is jammer,” zegt De Pril. “Want meisjes zijn even geschikt als jongens voor technologiestudies."

Het goede nieuws: in het Nederlandstalig hoger onderwijs is, na jaren van daling, het aantal technologiestudenten de voorbije jaren opnieuw gestegen. Ondanks de positieve trend is dat nog onvoldoende: er waren dit jaar iets meer dan 7000 technologiestudenten ingeschreven, maar eigenlijk moet dat aantal minstens de kaap van 7500 overschrijden om de vraag van de arbeidsmarkt te volgen.

Het is dus logisch dat organisaties zoals Agoria inzetten op het vrouwelijke geslacht: daar ligt het grootste potentieel om het tij op korte termijn te keren. << (BB) (foto: Agoria)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Dit netwerk maakt het mogelijk om de meest geavanceerde toepassingen te testen, zoals AR/VR, hoge snelheid videoverbindingen, zelfrijdende auto's en drones voor industriële toepassingen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners