MiniDuke-malware valt Belgische overheidsinstellingen aan

Bedrijfsnieuws 27/02/2013 16:48:48

Kaspersky meldt dat het nieuwe spionageprogramma MiniDuke de voorbije week overheidsinstellingen in België heeft aangevallen. ‹Een ongebruikelijk cyber attack›, aldus de IT-beveiliger.

Lees hieronder verder   
Verwant

CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

Exoskelet leidt tot 30-38% minder belasting armen van stukadoors

Hello Customer haalt 6 miljoen euro op voor verdere expansie

Nieuw fabricageproces voor fotonische geïntegreerde schakelingen

Ultradunne tantalumdisulfide supergeleider wordt beter door rijping

Europees actieplan brengt ICT-normalisatiebehoeften in kaart

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Experts van Kaspersky Lab publiceerden een nieuw onderzoeksrapport dat een reeks veiligheidsincidenten analyseert met betrekking tot het gebruik van de recent ontdekte PDF-exploit in Adobe Reader en MiniDuke, een nieuw kwaadaardig programma.

De MiniDuke backdoor werd de afgelopen week gebruikt om wereldwijd meerdere overheidsinstellingen en instituten aan te vallen, onder meer in Oekraïne, België, Portugal, Roemenië, Tsjechië en Ierland. Kasperky in een mededeling: 'De veiligheid van een aantal prominente doelwitten is al in het geding gekomen'. Om welke diensten het concreet gaat, werd niet meegedeeld.

Naast de overheidsinstellingen kwamen onder meer een onderzoeksinstituut, twee denktanken en een zorgverlener in de Verenigde Staten, evenals een prominente onderzoeksinstelling in Hongarije onder vuur te liggen.

"Dit is een zeer ongebruikelijke cyberaanval", zegt Eugene Kaspersky, oprichter en CEO van Kaspersky Lab. "Ik herinner me deze vorm uit het eind van de jaren '90. Het lijkt er op dat dit type malwareontwerpers na een winterslaap van ruim een decennium plotseling zijn ontwaakt en zich hebben aangesloten bij de huidige groep van actieve dreigingsontwikkelaars."

"Deze elite, 'old school' malware-auteurs waren in het verleden zeer goed in het creëren van zeer complexe virussen, en combineren deze vaardigheden nu met recent ontdekte sandbox-ontwijkende exploits om overheidsinstanties of onderzoeksinstellingen in verschillende landen aan te vallen."

"MiniDuke's sterk aangepaste backdoor werd geschreven in Assembler en is zeer klein in omvang, slechts 20kb," voegt Kaspersky toe. "De combinatie van ervaren malwareschrijvers en het gebruik van nieuw ontdekte exploits en slimme social engineering om in het oog lopende doelwitten aan te vallen, is uiterst gevaarlijk." << (BB) (foto: Kasperky)

VOOR PROFESSIONALS
De MiniDuke-aanvallers zijn op dit moment nog steeds actief en hebben recent (20 februari 2013) nog malware gecreëerd. Om de beveiliging van slachtoffers aan het licht te brengen, gebruikten de aanvallers uiterst effectieve social engineering-technieken, waaronder het verzenden van kwaadaardige, relevante PDF-documenten naar hun doelwitten. De PDF’s bevatten onder andere informatie over een mensenrechtenseminar (ASEM) en plannen over het buitenlands beleid van de Oekraïne en het NAVO-lidmaatschap.

Na blootstelling van het systeem wordt een zeer kleine downloader van slechts 20kb achtergelaten op de pc van het slachtoffer. Deze downloader is uniek per systeem en bevat een aangepaste, in Assembler geschreven backdoor. Na het opnieuw opstarten van de PC, gebruikt de downloader een set wiskundige berekeningen om de unieke vingerafdruk van de computer te bepalen en deze gegevens te gebruiken voor de encryptie van zijn communicatie. Daarnaast is de downloader zodanig geprogrammeerd om analyse via een gecodeerde set van tools in bepaalde omgevingen zoals VMware te vermijden. Indien een van deze indicatoren wordt ontdekt, blijft het inactief in de omgeving in plaats van naar een volgende fase te gaan en meer van zijn functionaliteit bloot te geven door zichzelf verder te decoderen. Dit geeft aan dat de malware-auteurs exact weten wat antivirus- en IT-beveiligingsprofessionals doen om malware te analyseren en te identificeren.

Als het systeem van het doelwit voldoet aan de vooraf gedefinieerde eisen, gebruikt de malware Twitter (buiten medeweten van de gebruiker) en gaat het op zoek naar specifieke tweets van vooraf aangemaakte accounts. Deze accounts zijn gecreëerd door MiniDuke's Command and Control (C2) operators, en de tweets bevatten specifieke tags met labels naar versleutelde URL's voor de backdoors. Deze URL's verlenen toegang aan de C2's, die vervolgens zorgen voor potentiële opdrachten en versleutelde overdrachten van aanvullende backdoors op het systeem via GIF-bestanden.

Op basis van de analyse lijkt het erop dat MiniDuke de makers een dynamisch back-up systeem biedt dat bovendien onder de radar kan blijven. Als Twitter niet werkt of de accounts niet actief zijn, kan de malware Google Search gebruiken om gecodeerde strings naar de volgende C2 te vinden. Dit model is flexibel en stelt de aanvallers in staat voortdurend aanpassingen door te voeren zodat waar nodig andere opdrachten of kwaadaardige codes via backdoors kunnen worden opgehaald.

Zodra het geïnfecteerde systeem de C2 lokaliseert, ontvangt het versleutelde, binnen GIF-bestanden verborgen backdoors die vermomd als afbeeldingen op de computer van een slachtoffer verschijnen. Zodra deze zijn gedownload kunnen ze een grotere backdoor downloaden die diverse basisacties uitvoert, zoals bestanden kopiëren, verplaatsen en verwijderen, een directory aanmaken, processen beëindigen en natuurlijk nieuwe malware downloaden en uitvoeren.

De malware backdoor maakt verbinding met twee servers, in Panama en Turkije, om instructies te ontvangen van de aanvallers. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners