Hoe IT-outsourcing juist kansen kan creëren voor de industrie - column

Columns & Blogs 1/03/2013 8:42:53

De laatste maanden was de industrie regelmatig in de pers omwille van de nog steeds kruipende desindustrialisatie, de turbulente economische en financiële situatie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Hoe IT-outsourcing juist kansen kan creëren voor de industrie - column

Datacenter-energie voor 100% uit duurzame bronnen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET -- Kostenbesparing en efficiëntie zijn dus troef. Volgens Frederik Dewulf kan een datacenter daar een steentje toe bijdragen. Een enthousiast pleidooi pro outsourcing.

Eén ding kan alvast gezegd, de industriële ondernemingen hebben niet stilgezeten en hebben bijvoorbeeld op gebied van IT-infrastructuur een aantal belangrijke stappen ondernomen.

Om kosten te drukken en competitief te blijven, zien we een toenemende focus op virtualisatie en op de verschillende varianten van outsourcing.

Outsourcing: een excellent instrument
Outsourcing heeft voor een aantal ondernemingen verschillende voordelen. Vooreerst kan dit in bepaalde gevallen een belangrijke besparing opleveren.

Wat soms wat uit het oog verloren wordt, is dat outsourcing ook een excellent instrument is om in ietwat moeilijkere tijden te blijven investeren in softwareontwikkeling en daardoor een betere concurrentiële positie te verwerven.

Outsourcing bedrijven zijn maar al te blij om deze – weliswaar relatief dun gezaaide – opportuniteiten te grijpen en dit aan een voor de opdrachtgever interessante prijs.

Verouderde computerzalen
Daarnaast wordt ook naar de hardware en de fysische locatie gekeken. Veel computerzalen bij industriële bedrijven zijn verouderd en staan vol met een toenemend aantal diverse applicaties, soms op zeer oude machines.

Deze vragen veel onderhoud, wat uiteraard heel wat verscholen maar toch recurrente kosten met zich meebrengt.

Met de huidige stand van de technologie kan via virtualisatie en andere methodes een efficiëntieslag van makkelijk 1 op 4 gemaakt worden naargelang het aantal fysische machines dat men in het bedrijf gebruikt.

Naar een professioneel datacenter
Dat laatste leidt meteen naar een verdere vorm van optimalisatie, namelijk de verhuis van IT-infrastructuur naar een professioneel datacenter.

In plaats van een nieuwe computerzaal te bouwen, wat een kapitaalinvestering vereist, is het veel interessanter om de apparatuur onder te brengen in een datacenter waar men slechts een maandelijkse huur betaalt.

Deze vorm van outsourcing heeft onmiddellijk een positieve impact op de kapitaalbehoefte van de (industriële) ondernemingen. Dit is mooi meegenomen. Daarnaast zijn er de schaalvoordelen op gebied van technische infrastructuur, onderhoud, bewaking en inkoop van stroom.

Ook hier wordt de investeringskost gedragen door de outsourcingpartner en heeft de onderneming de garantie dat zijn apparatuur ondergebracht wordt in de meest optimale omgeving.

Ondanks de economisch minder florissante tijden zien wij bij verschillende industriële ondernemingen dat dit soort investeringen uitgevoerd wordt of tenminste reeds in een vergevorderde planningsfase zitten.

Gegarandeerde bedrijfszekerheid
Een bijkomend voordeel van deze verhuis naar een professioneel datacenter is de gegarandeerde stroomvoorziening en gegarandeerde bedrijfszekerheid.

De laatste maanden heeft de onzekere situatie rond de stroombevoorrading in België bij menig industrieel ondernemer toch enige bezorgdheid gewekt. Hun dieselgeneratoren kunnen bij een eventuele stroomuitval wel tijdelijk overnemen, maar bij langere onderbrekingen bestaat de kans dat de dieselbevoorrading in gedrang komt omdat ziekenhuizen en andere kritische centra logischerwijze voorrang krijgen.

Een professioneel datacenter zoals dat van Interxion vangt dit probleem moeiteloos op. Niet alleen beschikt een modern datacenter over dieselgeneratoren die tijdens het draaien kunnen bijgevuld worden vanuit immense dieseltanks, maar zijn er ook contracten met buitenlandse dieselleveranciers die binnen een paar uur ter plaatse kunnen zijn en niet onder de bovenvermelde voorrangsregeling vallen.

Vaak wordt gezegd dat moeilijke tijden ook kansen creëren. Met betrekking tot IT gerelateerde zaken is dit zeker zo en zullen professionele datacenters daar een belangrijke rol in spelen. <<

Frederik Dewulf is Managing Director Interxion België, een bedrijf gespecialiseerd in datacenters. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Festo toont nieuwe bionic-projecten op virtuele Hannover Messe

Deze bionics zijn steevast publiekstrekkers op de Hannover Messe. Het bedrijf, sterk in pneumatische en elektrische automatiseringstechnologie, stelt ze dit keer voor op het online corona-alternatief.

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners