• 12/03/2013

Nederlandse optische en mechanische systemen als Star Separators

Very Large Telescope Interferometer tweehonderd keer gevoeliger dankzij Nederlandse 'Star Separators'.

Trefwoorden: #ESO, #Star Separators, #TNO, #VLTI

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Het Nederlandse TNO heeft de laatste serie geavanceerde optische en mechanische systemen opgeleverd voor ESO's Very Large Telescope Interefrometer (VLTI). Met deze zogenoemde 'Star Separators' zullen de toekomstige VLTI-instrumenten in staat zijn veel zwakkere objecten te observeren dan nu mogelijk is.

De nieuwe star separator-technologie maakt het mogelijk om twee objecten tegelijkertijd te observeren: een heldere ster om te corrigeren voor atmosferische storingen, en een zwakkere om echt te bestuderen. De correcties van het heldere object worden daarbij toegepast op het zwakkere.

Dankzij deze ontwikkeling wordt het bereik van de VLTI, en de toekomstige instrumenten PRIMA en GRAVITY, enorm uitgebreid. Het wordt mogelijk om objecten te gaan onderzoeken die 200 maal zwakker zijn dan de objecten die zich nu binnen het bereik van de VLTI bevinden.

TNO heeft bijna tien jaar in nauwe samenwerking met ESO hieraan gewerkt.

TNO heeft vier Star Separators geleverd voor de hulp-telescopen en vier voor de grote Unit Telescopes van de VLT. De eerste waren klaar in november 2007, afgelopen maand is de laatste overgedragen aan ESO.


(KV) (foto wikipedia: hoofdkwartier ESO)