Agoria helpt technologische KMO’s met energiebesparing

Tijdens een pilootproject zal een energiecoach van Agoria langsgaan bij Vlaamse technologische KMO’s om hen in drie stappen te helpen met hun energiebesparing.

Trefwoorden: #Agoria, #coach, #energiebesparing, #KMO, #pilootproject, #subsidie, #Vlaamse overheid

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Agoria en Vlaams energieminister Tommelein stelden dit project voor in het Europese hoofdkwartier van heftruckbedrijf Doosan in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas.

Doosan Industrial Vehicle is een Zuid-Koreaanse producent van heftrucks, zowel diesel, LPG als elektrisch. Vanuit Sint-Niklaas worden heftrucks, reserveonderdelen en logistieke ondersteuning verdeeld over heel Europa. Het bedrijf heeft al heel wat gerealiseerd op het vlak van energiebesparing.

Zo werd in januari 2018 een gloednieuwe relighting installatie geplaatst die de energiefactuur met dertig tot vijftig procent zal doen dalen. Doosan is één van de zestig bedrijven die vanaf morgen bezoek krijgen van de energiecoach van Agoria.

Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen: “Vanuit onze vertrouwensrelatie met onze leden willen we het belangrijkste energie­besparings­potentieel detecteren en bedrijven begeleiden in de toepassing van de meest rendabele maatregelen. De begeleiding van de coach is gratis voor de 1.800 leden van Agoria”.

De coach adviseert en begeleidt, maar het bedrijf zelf neemt uiteindelijk de beslissingen. Het volledige traject omvat drie stappen. Eerst analyseert de coach ter plaatse de belangrijkste energiekosten en levert op basis van zijn bevindingen een voorstel van besparingsplan af. In dat voorstel ziet men welk besparingspotentieel in het bedrijf mogelijk is met de meest laagdrempelige energiebesparende technieken, welke investeringen die eventueel vergen en welke daarvan de terugverdientijd is.

Daarna volgt de uitwerking van de gekozen maatregelen. Dit gebeurt aan de hand van kennis van aanbieders en via mogelijke typeoffertes, raamcontracten of partnerships. De coach helpt desgewenst bij het maken van keuzes en het plaatsen van bestellingen.

Tot slot adviseert de coach waar nodig om de vlotte installatie van de energiebesparende investeringen te garanderen. Als deze laatste in aanmerking komen voor premies of subsidies, begeleidt de coach bovendien bij de aanvraag daarvan.

In het begeleidingstraject ligt de klemtoon op energie­besparende investeringen met groot terugverdieneffect, die bovendien geen onrealistisch hoge of moeilijke investeringen vergen voor de gemiddelde KMO.

Het gaat hier in het bijzonder over de technieken metering-monitoring, opsporing nullast, relighting, HVAC regeling, optimalisatie persluchtinstallatie en mogelijkheid tot installatie van PV.

Het pilootproject loopt tot augustus 2019 en waarin de Vlaamse overheid 150.000 euro investeert.


(bron en foto: Agoria)