Belgian Offshore Days: “Servitization and digitization trend in offshore wind”

Zoals elk jaar worden de Belgian Offshore Days, een organisatie van de Belgian Offshore Cluster (BOC), geopend met een een technische conferentie rond topics die trending zijn in de sector.

Trefwoorden: #Belgian Offshore Days, #conferentie, #offshore wind, #Oostende, #trends, #vakbeurs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgian Offshore Cluster )

ENGINEERINGNET.BE - Dit jaar zal de conferentie het topic ‘Servitization and digitization’ beslaan met een focus op het onder­houds­gebeuren in de offshore windparken (de zogenaamde Operations & Maintenance fase).

In samenwerking met het Innovatief Bedrijfsnetwerk Offshore Energie werd een programma met nationale en internationale experten opgezet. Net als in andere sectoren is er binnen de windenergie sector een revolutie aan de gang die gedreven wordt door digitalisatie van processen, producten en diensten.

Processen zoals de offshore logistiek van onderhoudscrews worden gedigitaliseerd en gemonitord met oog op optimalisatie - ook zullen deze technici in de toekomst gebruik maken van bv augmented reality devices ter ondersteuning van inspectieprocessen of vervanging van onderdelen.

Ook de verschillende onderdelen van de offshore windturbines worden gedigitaliseerd en ‘smart’ gemaakt zoals de tandwielkast, de fundering, de wieken,… en dit met als hoofddoel preventieve onderhoudsstrategieën op te zetten. Dergelijke technologieën zouden op termijn de kosten van wind op zee verder doen dalen.

Met deze evolutie binnen de sector wint de trend ‘servitisatie’ ook aan belang bij de OEM’s en component leveranciers. Het specifieke product (bv tandwielkast of wind turbine wiek) wordt dan minder relevant dan de diensten die het bedrijf rondom dat product kan aanbieden aan zijn klanten. Windturbines op zee worden nu al aangeboden met bijhorende onderhoudscontracten van 10-15jaar en een beschikbaarheidscontract.

Tijdens de conferentie op de Belgian Offshore Days zullen DNV GL uit de UK (digitalisatie afdeling), de Belgische divisie van ZF Wind Power (digitalisatie afdeling), het Deense LM Wind Power (service afdeling) en de verschillende windturbinefabrikanten (OEM’s): MHI Vestas, GE, Siemens-Gamesa Wind Power en Senvion hun ideeën, strategie en visie kenbaar maken.


Belgian Offshore Days: 20-21 maart 2019 in Oostende