Innovatie vermindert onderwatergeluid bij bouw offshore windpark

Van Oord en AdBm Technologies hebben een nieuw systeem ontwikkeld voor het reduceren van onderwatergeluid dat vrijkomt bij het heien van windmolenfundaties op zee.

Trefwoorden: #AdBm Technologies, #België, #Big Bubble Curtain, #bouw, #geluidsemissie, #heien, #Nederland, #NMS, #Noise Mitigation System, #Noordzee, #norm, #onderwatergeluid, #reductie, #resonator, #TNO, #Van Oord, #windmolen, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe Noise Mitigation System (NMS) gebruikt speciale akoestische resonatoren om heigeluid te verminderen. De resonatoren zijn door AdBm Technologies ontworpen en geproduceerd.

Deze technologie target de specifieke frequenties die tot het meeste geluid leiden. Hiermee onderscheidt de NMS zich van bestaande systemen.

Daarnaast hebben golven en stroming nagenoeg geen invloed op de NMS door het open en tegelijk robuuste design. Het design van de NMS is bij Van Oord in huis gerealiseerd. Het werkt alsof het jaloezieën zijn die eenvoudig omhoog en naar beneden gaan.

Reductie van onderwatergeluid dat ontstaat bij het heien op zee, zorgt ervoor dat zeezoogdieren meer rust in de buurt van de bouwplaats hebben.

Het nieuwe systeem is ontwikkeld en getest met ondersteuning van TNO. De testresultaten zijn positief. Daarom kan Van Oord de NMS inzetten op toekomstige offshore windparken, waaronder het windpark Borssele in Nederland.

Uit de testresultaten bleek dat de NMS, in combinatie met een Big Bubble Curtain, voldoet aan de Nederlandse en Belgische norm voor geluidsemissie op zee. Daarmee zet Van Oord opnieuw een belangrijke stap bij het beschermen van onderwaterleven tijdens de bouw van offshore windparken.

Tot slot zien de ontwikkelaars mogelijkheden om het systeem in de toekomst verder te optimaliseren.


Gezien de positieve testresultaten neemt Van Oord de NMS binnenkort in gebruik. Windpark Borssele krijgt de primeur. Dit park ligt ongeveer 20 kilometer uit de kust van Walcheren.

De NMS wordt toegepast bij de bouw van de kavels 3, 4 en 5. Deze voorzien na oplevering circa 850.000 huishoudens van duurzame energie.