ECO2boats bouwt 's werelds eerste circulaire speedboot

De circulaire speedboot van de Belgische start-up ECO2boats wordt volledig gemaakt uit ecologische vezels en bevat in tegenstelling tot klassieke boten geen splinter glasvezel, plastic of hout.

Trefwoorden: #circulair, #ECO2boats, #ecologisch

Lees verder

Techniek

( Foto: ECO2boats )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de bouw van de boot (Ocean 7) wordt gewerkt met de Belgische innovatie Ecomp, een composiet dat minstens even stevig is als plastic of glasvezel maar bestaat uit natuurlijke materialen zoals vlas en basalt.

Het vlas is van eigen bodem en wordt lokaal verwerkt en geweven. Dankzij die 100% natuurlijke vezels weegt de romp maar 490 kg, in tegenstelling tot de 1 ton van een traditionele speedboot. Nog een groot verschil: typische glasvezelboten zijn enorm vervuilend, terwijl deze dankzij de vlasplanten juist 1 ton CO2 uit de lucht haalt.

De speedboot is niet alleen even veilig en robuust als een traditionele speedboot, maar ook 100% circulair. Oude boten worden terug aangekocht, het composiet wordt vermalen en daarna wordt het hersmolten naar nieuwe toepassingen zoals de zitting van een stoel.

Dankzij de speciaal ontwikkelde epoxylijm zal boot na een levenscyclus van 50 jaar in de toekomst zelfs herleid worden tot meststof voor de natuur.

Na uitgebreide tests zal de revolutionaire speedboot in het najaar van 2021 aan het grote publiek worden voorgesteld. En in 2022 wil de start-up met de eerste ecologische speedboot ter wereld het Kanaal oversteken.

Om de circulaire speedboot te financieren, wordt momenteel geld op via doneeractie.nl en de WinWinleningen van PMV/z.