Aurubis investeert 27 miljoen euro in Kempische recyclage site

Aurubis kondigde de bouw aan van een ultramoderne recyclage-installatie op de site in Beerse. In die ASPA-installatie zal anodeslib, een tussenproduct van elektrolytische koperraffinage, uit de recyclagesites in Beerse en het Duitse Lünen worden verwerkt.

Trefwoorden: #Aurubis, #duurzaam, #recyclage

Lees verder

Techniek

( Foto: Aurubis )

ENGINEERINGNET.BE - Als gespecialiseerde metaalrecyclagesite in het Aurubis-smelternetwerk verwerkt de fabriek in Beerse jaarlijks ongeveer 250.000 ton recyclagematerialen. Hieruit produceert ze metalen, metaalproducten en mineralen.

Sinds de overname van de Metallo Group in 2020 breidt Aurubis zijn rol als een van 's werelds grootste koperrecyclers verder uit en verwerkt het nu in totaal ongeveer 1 miljoen ton recyclagemateriaal per jaar in het bedrijf.

Metaalrecyclage wordt steeds complexer. Het aantal metalen in afgedankte elektronische consumptiegoederen, zoals smartphones of laptops, is sterk toegenomen en het productontwerp van de apparaten wordt steeds ingewikkelder. Het op duurzame wijze valoriseren van metalen uit deze end-of-life pool vereist dan ook speciale recyclingvaardigheden en investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

De ontwikkeling van de nieuwe ultramoderne recyclage-installatie bewijst dat het bedrijf vastbesloten is om te innoveren en om de doelstelling van een onafhankelijke productiecyclus te bereiken.

Dirk Vandenberghe, Managing Director voor Beerse: "We werken al meer dan drie jaar aan de perfectionering van het ASPA (Advanced Sludge Processing by Aurubis) proces. Het nieuw ontwikkelde hydrometallurgische proces verhoogt de valorisatie van waardevolle metalen zoals tin en edele metalen aanzienlijk. Er zijn meer metalen die kunnen worden hergebruikt."

De start van de bouw van de installatie is gepland voor het tweede kwartaal van 2022 en de inbedrijfstelling voor begin 2024.