Ontdekking fusillivormige polymeren via nieuw soort klikchemie

Een internationaal onderzoeksteam biedt een nieuwe manier om op maat gemaakte polymeren te vormen. Dit kan leiden tot geavanceerde, slimme verpakkingsmaterialen en geneesmiddelen.

Trefwoorden: #medicijnen, #polymeer, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: Wageningen University & Research )

De ontdekking van fusillivormige polymeren uit een nieuw soort klikchemie is te zien als een doorbraak in de vorming en manipulatie van hoogwaardige polymeren. De fusilli-achtige vorm voegt extra functionaliteit toe aan het materiaal, zoals een betere aanhechting.

Het onderzoek biedt een nieuwe manier om op maat gemaakte polymeren te vormen, met goed gedefinieerde heliciteiten, zoals DNA. Het biedt ook een handvat voor verdere toepassing via vergelijkbare, milde klikreacties.

Onderdeel van het internationale consortium zijn onder meer Nobelprijswinnaar en uitvinder van klikchemie K. Barry Sharpless en professor Han Zuilhof van Wageningen University & Research.

Zuilhof stelt: “We maken nu een polymeer die op zichzelf al interessante eigenschappen en een mooie structuur heeft, maar ook de mogelijkheid biedt om er - door milde klikchemie - andere materialen op aan te brengen.”

“In plaats van in te grijpen op de gebruikte bouwstenen van de polymeerbasis zelf, kan dit nu achteraf. Dit proces van modificatie na polymerisatie stelt ons in staat om verschillende soorten polymeren te creëren uit één basis. Dit soort klikchemie opent vele mogelijkheden om polymeren met verschillende functionaliteiten te maken."

Zuilhof vergelijkt klikchemie ook wel met bouwen met LEGO: “Op verschillende onderdelen kan worden geklikt en van daaruit kun je bouwen. Dit is eigenlijk een zacht proces en kan ook worden gedaan met kwetsbare bouwstenen."

"Een bioactief materiaal, zoals peptiden of antivirale middelen kan bijvoorbeeld kwetsbaar zijn en het polymerisatieproces niet overleven of gehecht blijven. We hebben nu een extra moleculaire tool gemaakt, om eerst de bouwstenen te maken en daarna vast te klikken. Dit handvat opent veel deuren naar nieuwe materialen en voegt een extra mogelijkheid toe aan de gereedschapskist van 21e-eeuwse chemici."

Het consortium bestaat uit een team van 16 wetenschappers uit de VS, China, Australië, Saoedi-Arabië en Nederland.