Antwerps provinciehuis behaalt ‘BREEAM Excellent’ certificaat

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en screent op internationaal niveau gebouwen op duurzaamheid. Het Antwerps provinciehuis behaalde de score ‘excellent’.

Trefwoorden: #Antwerpen, #BREEAM, #duurzaam, #Provinciehuis

Lees verder

nieuws

( Foto: © Provincie Antwerpen I XDGA )

ENGINEERINGNET.BE - Nadat eerder dit jaar het nieuwe Antwerpse provinciehuis het passiefhuiscertificaat en het certificaat voor BEN-gebouw (bijna-energieneutraal) behaalde, kreeg het nu ook het BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’.

Waar de eerdere certificaten Belgisch en Vlaams zijn en vooral over energiezuinigheid gaan, beloont het internationaal erkende BREEAM-certificaat duurzaamheidscriteria op liefst 9 domeinen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het bepalen van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.

De 9 beoordelingsthema’s zijn management, energie, gezondheid en welzijn, transport, water, materialen, afval, grondgebruik en ecologie, vervuiling.

ACHTERGROND
Het provinciehuis van Antwerpen is een ontwerp van XDGA-architecten uit Brussel met stabiliteitsbureau Bollinger + Grohmann uit Parijs en met Studiebureau Boydens voor de duurzame technieken. Het gebouw is gerealiseerd door het aannemersconsortium Democo-Denys met meer dan 100 onderaannemers en is al sinds 2019 in gebruik.