KidneyX Prize voor onderzoeksteam MI-TRAM

Het team, waaraan onderzoekers van onder meer imec deelnemen, kan met het prijzengeld van 650.000 dollar nieuwe stappen zetten in de ontwikkeling van chips, die bloed veel beter zuiveren.

Trefwoorden: #chips, #dialyse, #imec

Lees verder

nieuws

( Foto: KidneyX Prize )

ENGINEERINGNET.BE - De prestigieuze KidneyX Prize is toegekend aan het onderzoeksteam MI-TRAM. Het team ontwikkelt handzame chips waarmee in principe alle dialyse-apparaten veel efficiënter bloed kunnen zuiveren.

MI-TRAM staat voor: Multi-compatible Implantable Toxin Removal Augmentation Module with fluid sensing. Dit team bestaat uit onderzoekers van imec, RWTH Aachen University Medical Center, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht.

Een langverwachte upgrade voor dialyse-apparaten en kunstnieren komt daarmee een stuk dichterbij. De vraag naar zo'n upgrade is groot.

Voor miljoenen nierpatiënten wereldwijd zijn dialyse-apparaten een eerste levensbehoefte. De apparaten filteren schadelijke stoffen uit het bloed en nemen daarmee de rol van gezonde nieren over.

Die rol vervullen ze echter maar beperkt, want de apparaten verwijderen alleen de stoffen die door hun filters passen. Veel schadelijke stoffen blijven ongefilterd in het bloed achter, omdat ze zich hechten aan eiwitten die te groot zijn voor de poriën van filters.

Deze ‘gekoppelde’ stoffen stapelen zich daardoor op in het lichaam van nierpatiënten, en kunnen veel schade toebrengen aan bloedvaten, hersenen en zenuwcellen.

De chip waaraan MI-TRAM werkt kan schadelijke stoffen lostrillen van het eiwit waaraan ze zijn gekoppeld. Dat gebeurt door radiogolven te sturen door het bloed dat langs de filters van het dialyse-apparaat stroomt. Als de stoffen eenmaal zijn losgetrild, verdwijnen ze door de filters van het apparaat.

In het lab blijkt de aanpak goed te werken. Het team probeert de technologie nu te verkleinen, zodat die past op een chip van een paar millimeter. Dankzij de geringe afmetingen zijn de chips in principe te installeren op alle denkbare dialyse-apparaten. De chip past ook op toekomstige draagbare kunstnieren, die een stuk kleiner zijn dan gebruikelijke dialyse-apparatuur.

De prijs is beschikbaar gesteld door KidneyX, een publiek-private samenwerking tussen de American Society of Nephrology en het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.