Open source platform voor bouw batterijloze apparaten gelanceerd

TU Delft en de Amerikaanse Northwestern University lanceren een platform, BFree genaamd, met hardware om energie te oogsten en een aangepaste versie van Python die bestand is tegen stroomuitval.

Trefwoorden: #batterij, #open source, #TU Delft

Lees verder

nieuws

( Foto: TU Delft )

Vorig jaar onthulden TU Delft en de Amerikaanse Northwestern University ’s werelds eerste batterijloze Game Boy, die eindeloos werkt door energie te halen uit zonne-energie en uit de kinetische energie die nodig is om knopjes op het apparaat in te drukken.

Dit team heeft nu een platform gelanceerd waarmee makers, hobbyisten en beginnende programmeurs batterijloze elektronische apparaten kunnen maken, aangedreven door sporadisch uit de omgeving geoogste energie.

‘Voor hobbyisten is het tot nu toe vrijwel onmogelijk om apparatuur te ontwerpen op basis van batterijloze hardware. Daarom wilden wij het gebruik van ons platform voor iedereen toegankelijk maken,’ aldus onderzoeker Josiah Hester.

‘Veel makers op het internet vragen hoe ze de batterijduur van hun apparaten kunnen verlengen. We zien liever dat ze de batterij weglaten en zich richten op veel duurzamere manieren voor het genereren van energie.’

Dankzij de geboden technologie kunnen apparaten eeuwig werken zonder continu over energie te beschikken. Als de stroom uitvalt, dan pauzeert BFree de berekeningen. Zodra er weer voldoende energie is, gaat het automatisch verder waar het gebleven is, zonder enig verlies aan geheugen en zonder eerst een lange reeks computerbewerkingen te hoeven uitvoeren voor de herstart.

Om tot een gebruiksvriendelijk proces te komen, hebben de onderzoekers BFree uitgerust met software die Python-programma’s kan interpreteren voor batterijloze apparaten. Een gebruiker hoeft alleen maar BFree Shield toe te voegen aan een makersplatform om vervolgens het apparaat te programmeren zoals ze al gewend zijn.

Hester: ‘Iedereen kan nu duurzame, slimme apparaten bouwen en programmeren. Hiermee is de toekomstvisie voor ubiquitous computing duurzamer, nuttiger en milieuvriendelijker.’