Ineos investeert 2 miljard euro in groene waterstofproductie

Ineos heeft aangekondigd dat het 2 miljard euro zal investeren in de productie van koolstofvrije, groene waterstof in heel Europa. De eerste productiesites zullen worden gebouwd in Noorwegen, Duitsland en België.

Trefwoorden: #Ineos, #investering, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Ineos )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste installatie die gebouwd zal worden, is een elektrolyse-installatie van 20 MW die in Noorwegen schone waterstof zal produceren door elektrolyse van water, aangedreven door koolstofvrije elektriciteit.

Dit project zal leiden tot een vermindering van naar schatting minimaal 22.000 ton CO2 per jaar door de koolstofvoetafdruk van de activiteiten van Ineos in Rafnes te verkleinen en te fungeren als draaischijf voor de levering van waterstof aan de Noorse vervoerssector.

In Duitsland is het plan om een grotere elektrolyse-installatie van 100 MW te bouwen voor de productie van groene waterstof op de Keulse site. De ontwikkeling zal de decarbonisatie van de activiteiten op de site verder bevorderen. De waterstof van de installatie zal worden gebruikt voor de productie van groene ammoniak. Dit project zal resulteren in een vermindering van de koolstofemissies met meer dan 120.000 ton per jaar. Het zal ook mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van E-Fuels via Power-to-Methanol toepassingen op industriële schaal.

Ineos ontwikkelt andere projecten in België, Frankrijk en het VK en het bedrijf verwacht nog meer samenwerkingsverbanden aan te kondigen met toonaangevende organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe waterstoftoepassingen.