Eerste Cleantech Hero Energie gaat naar Turbulent Hydro

De keuze van de jury van experts voor de eerste Cleantech Hero Energie ging bijna unaniem naar Turbulent Hydro, dat op hoogtechnologische wijze kleine hydro-elektrische turbines ontwikkelde die energie uit rivieren omzet in stroom.

Trefwoorden: #cleantech, #cleantech hero, #Turbulent Hydro, #waterkracht

Lees verder

Nieuws

( Foto: Turbulent Hydro )

ENGINEERINGNET.BE - De jury voor deze Cleantech Flanders Hero Circulaire Energie bestond uit Claire Tillekaerts (FIT), Dirk Fransaer (VITO), Pieter-Jan Provoost (Agoria), Frederik Loeckx (Flux50), Marc Nuytemans (De Blauwe Cluster) en Frans Snijkers (Cleantech Flanders).

Na een eerste selectie kwamen drie finalisten uit de bus: Smappee, The Sniffers en Turbulent Hydro. De jury was erg onder de indruk van het niveau van de kandidaten. Die werden beoordeeld op de relevantie van de innovaties, het TRL-niveau, de impact in Vlaanderen en de internationale ambities van het bedrijf, de mate waarin het bedrijf als ambassadeur voor de Vlaamse cleantech kan optreden, de implementatie van de SDG’s en de samenwerking met alle schakels van de quadruple helix.

De jury was lovend over het project van Turbulent Hydro dat technologische innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid onder één noemer plaatst en die dan ook de winnaar van de Cleantech Hero Energie uitgeroepen werd.

Op de foto: een project in Bali.

ACHTERGROND
Turbulent Hydro ontwikkelde een microwaterkrachtcentrale, die geen dammen, geen rivierbelemmeringen en geen grote infrastructuur vereist. Het systeem heeft genoeg aan 1,5 meter hoogteverschil in water om energie op te wekken. Daardoor resulteert deze technologie in een visvriendelijke, onderhoudsarme waterkrachtinstallatie die continu schone elektriciteit produceert.