Start-ups in Bluechem gesteund door Stad Antwerpen

Het Antwerpse college besliste de eerste twee van een reeks start-ups in BlueChem op lange termijn te ondersteunen. Bovendien stelt de stad middelen ter beschikking om een starterslabo in te richten en om gemeenschappelijk labomateriaal aan te kopen.

Trefwoorden: #Antwerpen, #BlueChem, #chemie, #duurzaam, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: BlueChem )

ENGINEERINGNET.BE - De incubator voor duurzame chemie BlueChem doet het uitstekend, nog beter dan verwacht zelfs. In mei 2020 ging de incubator open. Anderhalf jaar later zijn er 12 start-ups en 6 grote bedrijven gevestigd, waarmee de incubator momenteel aan een bezetting van 63% zit.

Claude Marinower, Antwerps schepen en lid van de Raad van Bestuur van BlueChem: Mits de succesvolle afronding van twee lopende dossiers zal de bezetting in het eerste kwartaal van volgend jaar zelfs oplopen naar 87%, terwijl voor eind 2022 slechts een bezetting van 60% was voorzien. Ten laatste in 2023 zal de incubator volzet zijn. Ook financieel doet BlueChem het beter dan gepland: zo zal het break-even-point al in 2023 bereikt worden.”

Stad Antwerpen ondersteunt start-ups die een labo huren in BlueChem financieel voor de inrichting van dat labo. Daarvoor werd in 2019 het BlueChem Kickstart Fund opgericht. Met dit fonds ter waarde van 3,4 miljoen euro kan de stad op lange termijn nieuwe start-ups verder helpen. De eerste dossiers werden vorige week door het college goedgekeurd.

Inopsys ontwikkelt, bouwt en beheert modulaire en mobiele units om industrieel afvalwater te behandelen in de chemie- en farmasector. Het bedrijf huurt in de incubator 80 m² laboruimte. Peace of Meat, een kweekvleesbedrijf dat via biologische processen vet- en levercellen aanmaakt, huurt 140 m² labo. Samen krijgen ze hiervoor 215.000 euro steun. Momenteel zitten er twee andere dossiers in de pijplijn en in de loop van 2022 zullen nog andere aanvragen volgen.

Het college besliste ook om 120.000 euro te investeren in gedeeld labomateriaal voor de incubator en in een starterslabo. Wat het gedeeld materiaal betreft, gaat het om generieke labo-apparatuur die gratis ter beschikking zal worden gesteld aan de start-ups in BlueChem.

BlueChem zal in de loop van volgend jaar drie labotypes kunnen aanbieden: ingerichte labo’s (deze zijn instapklaar), niet-ingerichte labo’s (labo’s die op maat kunnen worden ingericht) en starterslabo’s (ingerichte labo’s die voor een korte periode gehuurd kunnen worden).

Door deze uitbreiding in het labo-aanbod kan BlueChem binnenkort alle start-ups in duurzame chemie de gewenste ondersteuning geven en kan de incubator hen helpen hun volledig commercieel potentieel zo snel mogelijk te realiseren.