Nieuw duurzaam racemonster op waterstof voorgesteld

Studenten van de Nederlandse TU Delft hebben hun nieuwste racewagen op waterstof gepresenteerd. De ‘Forze IX’ moet de strijd aangaan met Audi's en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort en definitief de ban breken voor waterstof in de auto-industrie.

Trefwoorden: #race, #TU Delft, #waterstof

Lees verder

nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Met de nieuwe auto zetten de studenten een gigantische stap vooruit in de technologie. Teammanager Coen Tonnaer: “We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en aantonen dat het niet onderdoet voor gangbare racewagens op het circuit."

Hoe geavanceerd het ontwerp van de studenten ook is geworden, het werkingsprincipe is nog altijd hetzelfde: waterstof uit de tanks wordt in een brandstofcel in een chemische reactie gebracht met zuurstof, waarbij water en elektriciteit ontstaan.

Die elektriciteit gebruikt de auto om zijn elektromotoren aan te drijven. De Forze IX krijgt een piekvermogen van omgerekend meer dan 800 pk, mede door een dubbele brandstofcel en een superbatterij die een flinke ‘adrenaline-shot’ kan geven. 

De ontwikkeling heeft ruim twee jaar gekost. De volgende stap voor het team is om alle systemen verder te testen, zodat de waterstofracer zo snel mogelijk het circuit op kan.