Bouw vergistingsinstallatie draait op volle toeren

Op de bedrijfssite van Verko in Appels wordt een gloednieuwe vergistingsinstallatie afgewerkt, die vanaf deze zomer GFT zal verwerken. Groen gas (biomethaan) zal zowel rechtstreeks verbruikt worden als geïnjecteerd worden in het gasnet van Fluvius.

Trefwoorden: #biomethaan, #Fluvius, #gas, #vergisting

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Voor het zo ver is, staat er nog een reeks testen en technische ingrepen op de planning. Netbedrijf Fluvius plaatste alvast een injectiecabine voor groen gas (biomethaan) dat Verko zal halen uit het groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

Peter De Leeuw, algemeen directeur Verko: “Door te vergisten kunnen we biogas halen uit GFT en opwerken tot duurzaam groen gas ofwel biomethaan. Een vierde van het opgewekte biogas zal dienen als brandstof voor onze CNG-vuilniswagens. Overschotten worden geïnjecteerd in het gasnet van Fluvius.”

Wesley Servaes, gasspecialist bij Fluvius: “Onze nieuwe installatie voor groengasinjectie is speciaal ontworpen om de samenstelling van het gas te controleren voor het in ons gasnet wordt geïnjecteerd.”

De injectie van groen gas uit afval in het gasnet is een duurzame energietechniek in volle ontwikkeling: het gaat om de derde soortgelijke installatie in heel Vlaanderen.