Vlaanderen en Tasmanië sluiten belangrijk waterstofakkoord

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft een akkoord getekend met de regering van Tasmanië (Australië) voor onderzoek en ontwikkeling van groene waterstof en de export ervan naar Vlaanderen.

Trefwoorden: #expertise, #Hilde Crevits, #Tasmanië, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Waterstof zal in de toekomst een belangrijke rol spelen in de energietransitie en het verduurzamen van sectoren zoals de chemie- en staalindustrie. Het biedt ook veel economische en maatschappelijke kansen in de wereldwijde groeimarkt van waterstoftechnologie en -toepassingen.

De Vlaamse industrie en onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben de laatste jaren veel kennis en expertise opgebouwd omtrent waterstof. Zo telt het ‘Waterstof Industrie’-cluster al 120 leden die samenwerken en kennis delen rond opslag en gebruik van waterstof.

Andere troeven zijn het grootste waterstofleidingnetwerk ter wereld dat België doorkruist en de strategisch gelegen positie van Vlaanderen in West-Europa met een dicht verweven aardgas- en elektriciteitsnetwerk, een dicht vervoersnet en grote havens als belangrijke partners.

Die laatste zetten al sterk in op projecten die zich voorbereiden op productie en gebruik van groene waterstof. Met het oog op leveringszekerheid van hernieuwbare energie, zijn havens in Vlaanderen ook logistiek goed geplaatst voor transport van geïmporteerde waterstof.

Om België in de toekomst van voldoende waterstof te voorzien, zijn landen met veel wind en zon nodig die tegen een betaalbare prijs groene waterstof produceren. Om een aandeel te hebben in de sterk concurrentiële toekomstige waterstofmarkt, is het belangrijk samenwerkingsverbanden op te zetten.

Het klimaat, de ligging, de aanwezige infrastructuur en politiek stabiele situatie maken van Tasmanië een potentieel grote producent van waterstof voor Vlaanderen. Ook is de Vlaamse R&D rond waterstof elektrolyse en blauwe economie welkom in Tasmanië om dit potentieel te realiseren.

Met het afsluiten van een ‘Memorandum of Understanding’ komt er een samenwerkingskader tot stand tussen Vlaanderen en Tasmanië. Doel is de ontwikkeling van waterstoftoepassingen, de versterking van de handelsrelaties en de uitvoering van gemeenschappelijk onderzoek.

Tasmanië en Vlaanderen verkennen ook de haalbaarheid voor toekomstige export van groene waterstof naar Vlaamse havens.