Bosch richt start-up op voor kwantumsensortechnologie

Robert Bosch richt een nieuwe business unit op voor de commercialisering van kwantumsensoren. Om te kunnen deelnemen aan de sterke marktgroei worden de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren gebundeld in een in-house start-up en omgezet in producten.

Trefwoorden: #Bosch, #quantum, #sensor

Lees verder

Techniek

( Foto: Bosch )

ENGINEERINGNET.BE - De CEO van de nieuw opgerichte start-up is Dr. Katrin Kobe. Ze heeft een doctoraat in de fysica en brengt meer dan 25 jaar managementervaring mee naar Bosch, die ze opdeed in verschillende technologiebedrijven.

Kobe: “Onderzoek is bij ons heel belangrijk. Als wereldwijd bedrijf met allianties en expertise op het gebied van kwantumtechnologie grijpen wij de kans om dit toekomstgerichte onderwerp vooruit te stuwen in de flexibele omgeving van een start-up.”

Momenteel werken er al 15 medewerkers in de nieuwe start-up. Naar verwachting zal het team de komende maanden groeien tot meer dan 20 medewerkers. Er wordt met name gezocht naar ingenieurs en business field developers.

De nieuwe business unit zal vanaf het begin van dit jaar worden ondergebracht in de gebouwen van Grow Platform in het Duitse Ludwigsburg. Organisatorisch maakt de start-up deel uit van de divisie Bosch Automotive Electronics die in Reutlingen is gevestigd.

ACHTERGROND
Kwantumsensoren gebruiken de individuele atomen van een gas of defecten in vaste stoffen als atomaire meetinstrumenten. Door hun gerichte initialisatie vóór de meting, en het uitlezen van individuele kwantumtoestanden na de meting, bereiken kwantumsensoren een ongekende precisie. Dankzij kwantumtechnologie is het in de nabije toekomst mogelijk om met een factor 1.000 nauwkeuriger te meten dan met de huidige MEMS-sensoren (MEMS – micro-elektromechanisch systeem).

Kwantumsensoren kunnen bijvoorbeeld helpen om neurologische ziektes zoals Alzheimer en Parkinson nauwkeuriger en gemakkelijker te diagnosticeren. Ze kunnen ook worden gebruikt om zenuwimpulsen te registreren, bijvoorbeeld om in de toekomst medische prothesen te besturen. Dergelijke sensoren zullen het ook mogelijk maken de meest subtiele veranderingen in de positie van objecten te detecteren.