Nominaties Foreign Investment of the Year Trophy 2022 gekend

Aviko (Nederland) in Poperinge, Carrefour (Frankrijk) in Ternat, Daikin Europe (Japan) in Gent en Volvo Cars (Zweden) in Gent zijn de kanshebbers om de Foreign Investment of the Year Trophy 2022 in de wacht te slepen.

Trefwoorden: #Flanders Investment & Trade, #Foreign Investment, #investeren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Investment & Trade )

ENGINEERINGNET.BE - Vier buitenlandse bedrijven die recent in Vlaanderen investeerden, maken kans op de Foreign Investment of the Year Trophy 2022. Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, zal die trofee voor het tiende jaar op rij uitreiken.

De genomineerde projecten zijn die van de Nederlandse aardappelverwerker Aviko, de Franse retailketen Carrefour, de Europese tak van de Japanse binnenklimaatgroep Daikin en de Zweedse autobouwer Volvo Cars.

De winnaar wordt uitgeroepen tijdens de jubileumeditie van de Foreign Investment Trophy op dinsdag 22 maart 2022. De ceremonie zal plaatsvinden in Technopolis in Mechelen met onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon op de gastenlijst.

Naast de Foreign Investment of the Year Trophy reikt FIT er nog twee trofeeën uit. Zo gaat de Lifetime Achievement Trophy naar een buitenlands bedrijf dat al jarenlang trouw zweert aan Vlaanderen. De Newcomer of the Year Trophy gaat dan weer naar een buitenlandse investeerder die net zijn eerste stappen op Vlaamse bodem heeft gezet.

De kanshebbers voor de Foreign Investment of the Year Trophy 2022

  1. Het Nederlandse aardappelverwerkingsbedrijf Aviko investeert 200 miljoen euro in Poperinge. Daar bouwt het een van ‘s werelds grootste en modernste frietfabrieken, op een boogscheut van zijn bestaande productiefaciliteit in Proven. Het investeringsproject levert in eerste instantie 150 extra banen op, al kan dat aantal op termijn zelfs nog verdubbelen.
     
  2. Het Franse Carrefour investeert 28 miljoen euro om zijn bakkerijdivisie te verhuizen van Mollem naar Ternat. Daar bouwt het een ultramoderne site waar het volop zal experimenteren met nieuwe recepten, ingrediënten en baktechnieken.
     
  3. In 2021 kondigde Daikin Europe een investering aan van 140 miljoen euro in een nieuw innovatiecentrum in Tech Lane Ghent. Tegen 2024 moet de bouw rond zijn en creëert het investeringsproject minstens 135 nieuwe jobs. Het centrum zal een sleutelrol spelen in hun innovatie- en duurzaamheidsstrategie.
     
  4. Vlaanderen is waar Volvo Cars zijn eerste én tweede reeks elektrische modellen vervaardigt. Om nog een versnelling hoger te schakelen, zal de Zweedse autobouwer zijn faciliteit in de Gentse haven omvormen tot een volledig geëlektrificeerde site met een investering van 150 miljoen euro, die ruim 500 extra jobs zal opleveren.

Dit waren de vorige laureaten: Kuehne+Nagel (2021), Barry Callebaut (2020), Borealis (2019), Kaneka (2018), Sanofi (2017), Nippon Shokubai (2016), ExxonMobil (2015), Nike (2014), FRX Polymers (2013).

Stemmen op de genomineerden kan via www.foreigninvestmenttrophy.be