Volledig biobased dakbedekking komt binnen handbereik

Wageningen University & Research heeft samen met projectpartners BMI en Stora Enso een grote stap gezet op weg naar een 100% biobased alternatief voor bitumen dakbedekking.

Trefwoorden: #bedekking, #bitumen, #dak, #Wageningen

Lees verder

research

( Foto: karepastock - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Bitumen wordt veel gebruikt als basis voor dakbedekkingsproducten dankzij de uitstekende functionele eigenschappen van het materiaal. Nadeel is dat het uit aardolie wordt gemaakt, net als de polymeren APP en SBS die in veel dakbedekkingsproducten worden verwerkt.

Daar komt bij dat de kwaliteit van het bitumenaanbod sterk wisselt. Dit komt mede door de sluiting van een aantal Europese bitumenfabrieken, onder meer in Rotterdam en Antwerpen.

In het project DISCOVER 2 heeft Wageningen Food & Biobased Research gekeken naar milieuvriendelijke alternatieven voor bestaande dakbedekkingen die op bitumen zijn gebaseerd.

Hiervoor werd een lange lijst van mogelijke alternatieven getest die op grote schaal beschikbaar zijn als zijstromen van de pulp- en papierindustrie en de agrofoodindustrie, zoals lignine.

Deze natuurlijke lijmstof heeft zich al bewezen als geschikt alternatief voor bitumen. Zo wordt het al toegepast in asfalt, met goede resultaten.

Grootste knelpunt was om de lignine en de andere benodigde biobased componenten te mengen tot een homogene massa. Dat is nu goed gelukt.

“Om de componenten beter mengbaar te maken, hebben we fysische en chemische modificatietechnologie ingezet,” aldus Richard Gosselink, expertiseleider van Wageningen Food & Biobased Research.

De opgedane technologische kennis wordt ook ingezet in een lopend project, geheten ‘100% biobased bitumen voor asfalt’.

Gosselink: “Voor asfalt heb je een andere hardheid nodig dan voor dakbedekking, dus is er een andere samenstelling van biobased componenten nodig. Dankzij dit project hebben we nu een goed inzicht gekregen in het mengproces.”

Wageningen Food & Biobased oriënteert zich op mogelijke partners voor het maken van een prototype, dat binnen drie jaar klaar kan zijn. Onderzoeker Ted Slaghek: “De interesse is groot. Dakbedekkingsproducenten zijn volop op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor hun producten.”

Hij verwacht dat het voor deze bedrijven met behulp van Wageningse kennis binnen 6 tot 7 jaar mogelijk is de technologie op te schalen zodat er een volwaardig biobased alternatief op de markt komt.