Kapitaalsinjectie leidt tot Belgische verankering Åska Bike

E-bike producent Åska Bike heeft tijdens een eerste kapitaalronde 1,3 miljoen euro opgehaald. De start-up produceert duurzame top-end speed pedelecs, gebaseerd op een volledig Europese supply chain en zet in op een unieke rij-ervaring.

Trefwoorden: #e-bike, #start-up, #Start it @KBC

Lees verder

Techniek

( Foto: Åska Bike )

ENGINEERINGNET.BE - De start-up, die begeleid wordt door Start it @KBC, wil met haar lokaal geproduceerde pedelecs inspelen op die trend en een volwaardig en comfortabel alternatief bieden voor de (elektrische) wagens.

Aangezien elektrische wagens het fileprobleem niet oplossen en 10 tot 20 keer meer energie verbruiken per kilometer dan een elektrische fiets, zijn speed pedelecs één van de weinige échte alternatieven voor auto’s voor afstanden tot 30 kilometer.

Ook ten opzichte van het openbaar vervoer is de speed pedelec energiezuiniger: het aantal watt per persoon per kilometer is op een speed pedelec vele malen minder dan wanneer je de trein zou nemen.

Åska Bike vertrekt vanuit een uitgekiende geometrie, en vult dit aan met top-end componenten, een verende voor- en achtervork, 29” wielen met brede banden en een uiterst onderhoudsarme, maar krachtige aandrijving. Daarnaast kiest de producent resoluut voor uitsluitend Belgische en Europese onderdelen, zowel uit duurzaamheids- als kwaliteitsoverwegingen.

Hiermee gaat het bedrijf voor een radicale verandering in de productie van fietsen. Er wordt ook afgestapt van het klassieke buizenframe en er wordt ingezet op een gepatenteerd concept in framebouw met lokale productie om aan de hoge kwaliteitsnormen te voldoen.

Geldschieters zijn Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) samen met Bob Verbeeck (Golazo), Steven Buyse (CVC Capital Partners), Xavier Dewulf (G&V Energy Group), Stefan Tournoy (Veepee) en Mark De Smedt (Plan International).