Nieuwe test om meerdere infecties tegelijkertijd op te sporen

Een internationaal consortium ontwikkelt een nieuwe test om meerdere kortdurende infecties van neus en keel, zoals het coronavirus, gelijktijdig op te sporen.

Trefwoorden: #infectie, #sensor, #virus

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - "We gaan onze virussensor combineren met een moleculensensor tot een compleet systeem dat data ook direct communiceert naar alle geautoriseerde zorgverleners", zegt Pepijn Beekman, CTO van ECsens, een spinoff van Universiteit Twente.

De nieuwe test helpt om bij de voorbereiding op eventuele toekomstige pandemieën. Goedkope tests helpen ook om te zorgen dat mensen gezond blijven, en verlichten de druk op zorgverzekeraars. De test moet eenvoudig zijn, zoals een antigeentest, maar even nauwkeurig als een PCR-test, maar ook sneller en goedkoper.

"Het vorige systeem van ECsens spoort virussen en bacteriën op. Dit is nuttig om te testen of je besmet bent, maar met deze nieuwe functie krijgen we ook informatie over de reactie van je lichaam op de ziekteverwekkers", zegt Beekman.

"Kijk naar COVID-19, bij besmetting maken sommige mensen veel kleine eiwitten aan die we cytokinen noemen. Deze eiwitten geven je immuunsysteem het signaal om zijn werk te doen, maar meer cytokinen betekent ook een heftigere reactie. De nieuwe sensor kan helpen voorspellen hoe ziek iemand zal worden en voor welke behandeling moet worden gekozen."

Het consortium gaat een sensor maken die een breed scala aan relevante biomarkers met ultrahoge gevoeligheid tegelijk kan detecteren, zoals eiwitten, enzymen, (grote) moleculen, vesikels, virussen en bacteriën.

Het testen op meerdere van deze biomarkers tegelijk geeft gezondheidswerkers meer informatie dan specifiekere tests. Dat is nodig om patiënten met een hoog risico de juiste behandeling en de nodige voorzorgsmaatregelen te kunnen geven.

De nieuwe tests maken deel uit van een nieuw, internationaal EU-project met de naam Universal Electrochemical Nanosensors for Next-generation Diagnostics (UNICORN Dx), in het onderzoeksprogramma "ATTRACT fase 2".

Het consortium wordt geleid door ECsens en bestaat verder uit Universiteit Twente, Johannes Kepler Universiteit Linz, CNRS Tokyo, LabMicTA en InterFluidics. Budget: 2 miljoen euro.