TU Delft en TNO maken industrie klaar voor opschalingsfase schone fabriek

Binnen het nieuwe samenwerkingsverband e-Chem gaat het om het daadwerkelijk bouwen van een fabriek van de toekomst, met schonere productieprocessen.

Trefwoorden: #industrie, #TNO, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens het in 2015 gesloten Klimaatakkoord van Parijs is in 2050 de samenleving CO2-neutraal. Dat is niet haalbaar zonder een ingrijpende verandering van de chemische industrie.

Een van de opties is om CO2 uit de lucht te halen en met behulp van duurzaam opgewekte elektra om te zetten in grondstoffen voor de productie van onder meer plastics en brandstoffen.

Om deze voorgestelde verduurzaming van de chemische industrie te versnellen, slaan onderzoeksprogramma’s e-Refinery van TU Delft en VoltaChem van TNO de handen ineen binnen het programma e-Chem.

Samen met andere kennisinstellingen en de industrie gaat e-Chem bouwen aan installaties die op industriële schaal en tegen concurrerende prijzen CO2 uit de lucht, met behulp van elektrolyse, omzetten in drie bouwblokken voor de chemische industrie: methanol, ethyleen en kerosine.

TU Delft heeft binnen e-Refinery ervaring opgedaan met fundamenteel en toegepast onderzoek naar materialen, processen en reactoren op alle lengteschalen, van het atomaire niveau tot aan de reactorschaal.

TNO heeft ervaring met het testen in de praktijk en onderwerpen als levenscyclusanalyse en business modellen. Door die kennis en kunde aan elkaar te knopen, willen beide partijen binnen een paar jaar komen tot demonstratieopstellingen die de industrie ervan overtuigen om in deze technologie te investeren.

Het onderzoek richt zich op de meest kansrijke routes naar succes. Martijn de Graaff van VoltaChem: ‘Het is een bewuste keuze om als grondstof CO2 te gebruiken uit de lucht. Fabrieken zijn al bezig om het CO2-gehalte van hun rookgassen te verlagen. Wij voorzien dat die bron van CO2 in de toekomst langzaam opdroogt.’

Ook de keuze voor methanol, ethyleen en kerosine is geen toevallige. ‘Ethyleen en methanol hebben veel toepassingsmogelijkheden, variërend van plastics tot pillen,' aldus De Graaff.

'Ook bij brandstoffen hebben we gekeken waar de meest veelbelovende business case zit. Voor personenvervoer zijn er vergevorderde opties om over te stappen op batterijen of op waterstof. Maar voor de luchtvaart blijft kerosine waarschijnlijk nog lang onvervangbaar. Een schoner productieproces is daar zeer gewild.’

e-Chem is ontstaan vanuit een gedeelde ambitie om de transitie naar een op duurzame elektra en CO2 gebaseerde chemische sector te versnellen.

‘Dat gaat de markt zelf niet doen. En dat gaan wij ook niet met twee partijen voor elkaar krijgen. We nodigen andere academische en industriële partners dan ook met klem uit om zich bij ons aan te sluiten.’

Op de foto links Theun Baller: Dean Mechanical, Maritime & Materials Engineering TU Delft. - rechts: Marinke Wijngaard: Managing Director Circular Economy & Environment TNO.