Luchtvaartsector wil snellere transitie naar duurzame luchtvaart

KLM Royal Dutch Airlines, Royal Schiphol Group, Airbus, Koninklijke NLR en TU Delft gaan intensief samenwerken om klimaatneutraal vliegen in 2050 te realiseren.

Trefwoorden: #duurzaam, #luchtvaart, #transitie, #vliegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Om de internationale ambitie van een volledige klimaatneutrale luchtvaart in 2050 te realiseren, zijn snellere en radicalere veranderingen noodzakelijk.

Het nieuwe Flying Vision initiatief streeft er naar een open innovatief ecosysteem te ontwikkelen. Dit betekent dat de betrokken partijen technologische doorbraken en nieuwe kennis met anderen delen en dat iedereen die wil bijdragen aan het verduurzamen van de luchtvaart zich hierbij aan kan sluiten.

De samenwerking richt zich onder meer op het ontwikkelen van nieuwe typen vliegtuigen die zeer energiezuinig zijn; het gebruik van 100% duurzame energie; klimaatneutrale logistieke operaties van de luchtvaart en de implicaties van duurzame luchtvaart voor de passagier. Ook het stimuleren van ondernemerschap en het opleiden van nieuw talent is een belangrijke pijler.

Doordat de vijf grondleggers van Flying Vision ieder een specifiek onderdeel van de luchtvaartketen vertegenwoordigen, kan er gewerkt worden aan geïntegreerde oplossingen voor de hele luchtvaart.

De overgang naar duurzame brandstoffen is bijvoorbeeld een uitdaging die de hele keten raakt en dus samen sneller aangepakt kan worden. Het delen en gezamenlijk ontwikkelen van kennis staat op deze manier centraal en versnelt het innovatieproces. Deze holistische manier van samenwerken gebeurt nog niet op grote schaal in de luchtvaartsector.

Om de samenwerking verder te bevorderen, realiseert TU Delft een werk- en ontmoetingsplek op haar campus waar studenten, onderzoekers, start-ups en R&D-medewerkers van bedrijven elkaar kunnen treffen. Doel is om deze locatie eind 2022 te openen.

Henri Werij, decaan faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van TU Delft: ‘Duurzaamheid moet in het DNA van de huidige en komende generatie van ingenieurs zitten die wij opleiden, ten dienste van een betere wereld. Dit moet vervolgens fungeren als cruciale katalysator voor het realiseren van ambitieuze en essentiële doelen voor de luchtvaart.’

Op de foto: Mr. P. Elbers (President and CEO KLM), Mr. G. Faury (CEO Airbus), Mr. H. Werij (Dean TU Delft), Mr. M. Peters (CEO NLR), Mr. D. Benschop (President and CEO Royal Schiphol Group)