Ingenieus Bergens PMD-sorteercentrum in gebruik genomen

Jan De Nul Group, Vauché en Val‘Up hebben in het bijzijn van Waals Minister-President Elio Di Rupo het nieuwe PMD-sorteercentrum Val’Up in Bergen officieel ingehuldigd en moet een antwoord bieden op de veranderde PMD-sorteerregels.

Trefwoorden: #Jan De Nul, #PMD, #recycleren, #sorteren

Lees verder

nieuws

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Om nog meer plastic afval te kunnen recycleren, bouwde Val’Up in Bergen een gloednieuw sorteercentrum dat 5.000 blauwe zakken per uur verwerkt en 14 verschillende soorten materiaal kan sorteren.

In de vorm van een Design-and-Build project werkte de Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché een totaalpakket uit: van het ontwerp en de realisatie van een innovatieve sorteerinstallatie tot het volledige centrum errond. De sorteerinstallatie was dan ook de hoofdrolspeler tijdens het hele bouwproces. Elke aanpassing aan het sorteerproces had namelijk ook een impact op de bouwplannen.

Twintig optische sorteertechnieken kunnen de verschillende soorten plastic afval herkennen en sorteren. Als daar in de toekomst nog andere soorten huishoudelijk afval zouden bijkomen, dan kan Val’Up de nodige optische technieken gewoon toevoegen.

Een belangrijke innovatie op het gebied van PMD-sortering is het gebruik van twee enorme elektrische kranen in plaats van bulldozers om het materiaal te sorteren, waardoor het veiliger werken is.

Naast de loods met de sorteermachine heeft het centrum nog drie andere sorteerhallen: een voor de stockage en twee voor de verwerking van het afval. Daar wordt het afval in balen geperst om dan door Fost Plus overgebracht te worden naar verschillende recyclagebedrijven.