Eerste volledig circulair kantoorgebouw staat op Kamp C

Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen.

Trefwoorden: #bouwen, #circulair, #Kamp C

Lees verder

nieuws

( Foto: © Kamp C & Compagnie Fotografie )

ENGINEERINGNET.BE -  Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk.

Met ’t Centrum worden zowel de gebruikers als de omgeving gestimuleerd om anders om te gaan met grondstoffen. Afvalstromen worden tot een minimum herleid en er wordt ingezet op een duurzame energievoorziening en waterhuishouding. Daarnaast gaat er veel aandacht naar bewustmaking en gedragsverandering, en het reduceren van de energiebehoefte van de gebruikers.

Door het weldoordachte circulaire ontwerp en de bewuste keuze voor materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen is dit gebouw een katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is ontworpen volgens een modulair gestandaardiseerd grid.

Het kantoorgebouw bestaat uit gestandaardiseerde modulaire wanden, vloeren, kolommen en balken. De elementen zijn enerzijds in houtskeletstructuur, GL en CLT. Op deze manier krijgen we een gebouw dat makkelijk aanpasbaar, uitbreidbaar en te renoveren is en de componenten zijn eenvoudig te recupereren en behouden zo hun waarde op lange termijn.

Er wordt gebruik gemaakt van een innovatief gebouwenbeheersysteem, dat bijdraagt aan aan een geoptimaliseerd en zo laag mogelijk energieverbruik. Het zal ook preventief onderhoud mee gaan sturen en er zo voor zorgen dat het de levensduur verlengt. Het werd uitgerust met draadloze sensoren. Dit vermijdt heel wat meters kabel en maakt de installatie makkelijk uit te breiden of in te krimpen.

De levenscyclusanalyse (LCA)-analyse toont dat de milieu-impact van het gebouw zeer laag is. Het bespaart ten opzichte van traditionele gebouwen van gelijkaardige omvang ongeveer 800 ton CO2.

Projectpartners: ’t Centrum kwam tot stand door een bouwconsortium, Kamp Circulair genaamd. En is samengesteld uit zeven bedrijven: Beneens bouw en interieur, West Architectuur, Streng-th, Muurtuin, Tenerga, TENgroup, en VITO.