Belgische biotech houdt stand in Europese top-3

België blijft naar marktwaarde een koploper in het Europees biotechlandschap en moet enkel Denemarken en Duitsland laten voorgaan. De gunstige marktsfeer van de voorbije jaren staat onder druk, maar de impact geringer dan in de VS en Azië.

Trefwoorden: #biotech, #flanders.bio, #life sciences

Lees verder

Nieuws

( Foto: anyaivanova - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Belgische sector van life sciences, beter bekend als de biotechsector, slaagt er in stand te houden ondanks de grimmige marktomstandigheden. De Belgische biotechbedrijven behouden met een totale beurswaarde van 42,1 miljard euro (eind maart 2022) de derde positie in Europa, zo blijkt uit cijfers van KBC Securities.

Dankzij de puike beursprestaties van argenx en UCB in het voorbije jaar slaagt België er zelfs in de kloof met Duitsland, de nummer één in Europa, kleiner te maken. De publiek genoteerde biotechbedrijven in Duitsland, Denemarken en België hebben nu een marktwaarde van elk iets meer dan 40 miljard euro, samen goed voor net geen 130 miljard euro.

argenx en UCB stelen de show en afficheren beiden grote stijgingen in beurswaarden, van respectievelijk 2,7 en 5,3 miljard euro. De kleinere publiek genoteerde biotechbedrijven, van minder dan 1 miljard euro beurswaarde, afficheren een gezamenlijke marktwaarde van 2,7 miljard euro, waardoor België stijgt van de 7de naar de 4de plaats in de Europese rangschikking.

Ook niet-beursgenoteerde bedrijven pakten vorig jaar uit met kapitaalrondes, waar buitenlandse investeerders gretig op ingingen. 2021 was dan ook weer een recordjaar voor België, met meer dan 1,3 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald door technologiespelers.