Gentse warmtecentrale in gebruik genomen

De nieuwe energiecentrale, Bio Energy Base, in de Gentse haven is een project van energiebedrijf BEE, dat biomassa omzet in stoom, warmte en stroom. Die groene energie wordt geleverd aan bedrijven die gevestigd zijn rond de warmtecentrale.

Trefwoorden: #BEE, #biomassa, #centrale, #energie

Lees verder

Techniek

( Foto: BEE )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe warmtecentrale biedt een duurzame oplossing voor de energievoorziening van bedrijven: ze verwerkt niet-recycleerbaar houtafval tot stoom, warmte en stroom. BEE levert die energie aan bedrijven in de buurt, zodat die hun hun fossiele energie kunnen vervangen door een groen alternatief.

Het project kadert in een brede, duurzame visie. Mede-oprichter Michael Corten: “Vroeger bevond zich op deze terreinen een terminal voor kolen. Die site hebben we gedeeltelijk opgeruimd en herontwikkeld als hub voor groene energie. We willen met ons project een oplossing bieden die zowel ecologisch als economisch duurzaam is.”

BEE heeft een ambitieus plan uitgetekend voor de verdere invulling van de terreinen: het wil een cluster van innovatieve bedrijven uitbouwen rond de centrale. Het chemiebedrijf Gadot is het eerste bedrijf dat deel uitmaakt van de cluster. Er werd geïnvesteerd in een ondergrondse stoomleiding zodat het bedrijf kan overschakelen van fossiel naar hernieuwbare energie.

Ook het Franse biotech bedrijf Innovafeed stapt in de cluster. Het plant hier zijn grootste vestiging te bouwen voor de productie van bioproteïnes op basis van gekweekte vliegen. Die proteïnes worden gebruikt in dierenvoeding, bijvoorbeeld voor het kweken van zalm.

ACHTERGROND
BEE is een familiaal Belgisch energiebedrijf, dat in 2010 werd opgericht door Michael Corten en Christophe Surleraux. De onderneming legt zich toe op de ontwikkeling, financiering, bouw, exploitatie en levering van groene energie aan bedrijfsklanten. Haar energie wekt ze op uit biomassa, wind en restwarmte.