Ontwikkeling dynamische testomgeving voor batterijen en thermische systemen

De uitbreiding van labo's van VITO/EnergyVille in Genk is afgerond. Nu wordt gewerkt aan de integratie met het oPEN Thor Living Lab, een living lab voor innovatieve energie-oplossingen.

Trefwoorden: #batterij, #EnergyVille, #test, #VITO

Lees verder

nieuws

( Foto: VITO/EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Ontwikkelaars van producten of systemen aangedreven door batterijen, of van apparatuur voor bijvoorbeeld verwarming en koeling kunnen bij VITO/EnergyVille terecht voor een breed scala aan tests.

De uitbreiding van labo's van EnergyVille in Genk is daartoe onlangs afgerond. ‘Ons batterijtestlabo is nu verdubbeld in oppervlakte’, zegt Ann Wouters van VITO/EnergyVille. ‘Er zijn ook veel nieuwe testinstrumenten bijgekomen, zoals een nieuwe batterijtester, een grotere temperatuurkamer en een ARC-apparaat dat uniek is in België.’

Met het ARC-apparaat wordt onder meer het thermische gedrag van batterijcellen- en modules getest, alsook hun weerstand tegen brand en explosies.

In het thermotechnische labo wordt onder meer verwarmings- en koelingsapparatuur getest, waarbij temperaturen kunnen bereikt worden tussen 5 en 90 graden, zonder gebruikt van thermische olie, en tot 300 graden mét toepassing van die olie.

Dit labo heeft nu 25 HVAC-aansluitingen. Dat maakt het mogelijk om, afhankelijk van de grootte van de te testen toestellen, 25 verschillende tests tegelijk uit te voeren.

Behalve voor de eigen onderzoekers, staat het labo ook ter beschikking van bedrijven en andere onderzoeksorganisaties. Zo kunnen bedrijven die producten of systemen ontwikkelen, die worden aangedreven met batterijen, er terecht voor prestatie-, levensduur- en veiligheidstests.

‘Wat we bijvoorbeeld vaak doen zijn verouderingstests bij nieuw ontwikkelde batterijtypes’, zegt Filip Leemans van VITO/EnergyVille. ‘Dat gebeurt onder meer in een temperatuurkamer waar de invloed van uiteenlopende en wisselende weersomstandigheden op de batterijprestaties wordt nagegaan.’

Het is om die omstandigheden nog beter te testen dat VITO/EnergyVille in 2020 een meer uitgebreide temperatuurkamer liet installeren. De kamer is bijvoorbeeld groot genoeg om volledige auto-accu’s te testen.

Momenteel worden de twee testlabo’s geïntegreerd in het oPEN Thor Living Lab, een testzone op en rond de Genkse Thorsite waar de komende jaren innovatieve energie-oplossingen worden ontwikkeld, getest en gevalideerd, in nauwe interactie met het volledige energiesysteem.

In beide labo’s zullen nieuwe technologieën uitvoerig worden getest, alvorens ze worden gekoppeld aan de andere systemen binnen het living lab.