Genomineerden voor Leeuw van de Export 2022 gekend

Een vakjury maakte de lijst van kanshebbers voor de Leeuw van de Export 2020 bekend. Het zijn CRV Corthouts, XenomatiX, Twipe Mobile Solutions, Bogaerts Greenhouse Logistics, Lambo Laboratoria en Kipco-Damaco.

Trefwoorden: #export, #FIT, #Flanders Investment & Trade, #logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: FIT )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de tweede juryronde in september zullen deze 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een eindjury.

Naast voorzitters Joy Donné (dan gedelegeerd bestuurder FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur FIT) zullen aan de jurytafel zitten: Dirk Van Steerteghem (afdelingshoofd internationale handel FIT), Peter Lauwers (Hoofd Advisory KPMG Belgium), Frank Haak (Head Sales Global Trade Solutions BNP Paribas Fortis), Filip Abraham (Full Professor International Economics Vlerick Business School) en Gert Lambrecht (Head of Business Development Credendo).

Met Valérie Lucq (general manager Molecubes), Geert Caignau (commercieel directeur Sylva) en Lieven Pieters (commercieel directeur Locinox) zullen ook de huidige Leeuwen vertegenwoordigd zijn in de eindjury.

Op 14 september maken Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, dan gedelegeerd bestuurder van FIT, de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in Leuven.

De genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’:

 1. CRV Corthouts (Diest):
  Al in 1985 bracht dit bedrijf een biokoek voor kinderen op de markt. Hoewel de biotrend zich pas jaren later zou doorzetten, bleef het familiebedrijf uit Diest al die tijd trouw aan zijn duurzame visie. Continue investeringen in het productieapparaat, kwaliteitscontrole en productinnovatie leverden uiteindelijk de internationale doorbraak op in de niche van biobaby- en -kinderkoeken.
 2. Twipe Mobile Solutions (Heverlee):
  Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de SaaS-toepassing van Twipe lees je de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren en lezers nieuwsselecties op maat aan te bieden.
 3. XenomatiX (Heverlee):
  Deze born global uit Heverlee is gespecialiseerd in multibeam-LiDar. Dat is een gepatenteerd lasersysteem dat tienduizenden laserstralen tegelijk uitstuurt, om zo objecten te detecteren in de omgeving en afstanden nauwkeurig in te schatten. Multibeam-LiDar kent toepassingen binnen onder meer smart cities, infrastructuur en de maakindustrie. Maar dé doelmarkt is toch de automobielindustrie

De genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’:

 1. Bogaerts Greenhouse Logistics (Hoogstraten):
  In dit engineeringbedrijf uit Hoogstraten draait alles rond producten en technieken voor de automatisatie van manuele handelingen binnen serres. Van oogstkarren over spuitmachines tot sorteer- en verpakkingslijnen: het bedrijf ontwikkelt en produceert alle systemen in huis. Die vinden hun afzet in ruim 40 landen, waaronder flink wat niet-EU-markten.
 2. Kipco-Damaco (Oostrozebeke):
  Dit bedrijf produceert kippenseparatorvlees voor verdere verwerking tot onder meer kookworst en diverse frituursnacks. Daarnaast verhandelt het diepvriesgroenten, -vlees, -vis en -frieten voor de retail en het foodservicessegment. Tot slot recupereert het bedrijf nevenstromen van de pluimveeproductie en verwerkt ze tot functionele bouwstenen voor de aquacultuur en voedings- en dierenvoedingsproducenten.
 3. Lambo Laboratoria (Wijnegem):
  Deze enige producent van zachte gelatinecapsules in ons land zag al het licht in 1865. Vandaag legt het bedrijf zich toe op zeer complexe formules op maat en exporteert het naar 30 landen wereldwijd. Naast farma vinden de capsules hun afzet in de niche van voedingssupplementen. Om klanten maximaal te ontzorgen, neemt het vandaag steeds vaker ook het eindverpakkingsproces over in plaats van in bulk te leveren.

Klik hier voor alle informatie.