Nieuwe techniek voor snelle en makkelijke biomonitoring in levend weefsel

KU Leuven heeft een nieuwe methode ontwikkeld die onderzoekers in staat stelt om de concentratie van calcium in levende organismen te kwantificeren over een langere periode.

Trefwoorden: #cellen, #KU Leuven, #monitoring

Lees verder

research

( Foto: bogdanhoda - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Om een molecule te visualiseren, heb je de juiste microscoop nodig en een geschikte biomerker met een fluorescerend label om je doelwit te markeren. Tot dusver hadden onderzoekers hoofdzakelijk twee opties om de interne werking van cellen te begrijpen.

De eerste optie is om fluorescerende merkers te gebruiken die het doelwit in absolute waarden kunnen uitdrukken, maar die gepaard gaan met technische moeilijkheden en complexe meetopstellingen.

Bij de tweede optie worden kleine biosensoren ingezet die eenvoudige experimenten mogelijk maken. Deze sensoren kunnen echter de hoeveelheden niet kwantitatief uitlezen, waardoor enkel relatieve concentraties meetbaar zijn.

KU Leuven heeft nu een methode ontwikkeld die gebruikmaakt van kleine biosensoren en die snelle én volledige, kwantitatieve resultaten oplevert. De techniek biedt ook andere voordelen, zoals metingen over langere tijdspannes.

Om hun concept uit te testen, ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe methode om het calciumgehalte in levende cellen te meten. Schommelingen in de calciumspiegel zijn belangrijk voor veel processen op celniveau, zoals de overdracht van zenuwsignalen en de samentrekking van de spieren.

Dankzij de nieuwe techniek uit het labo van professor Dedecker kunnen onderzoekers absolute veranderingen in het calciumgehalte meten onder diverse omstandigheden.

“Het voordeel van onze aanpak is dat die makkelijk aangepast kan worden aan andere molecules en in meer complexe weefsels gebruikt kan worden”, aldus postdoctoraal onderzoeker Anaïs Bourges.

Ook is de techniek makkelijk reproduceerbaar in andere labo’s, omdat de werkwijze onafhankelijk is van de lichtsterkte van het gebruikte instrument. Zo wordt het voor laboratoria makkelijker om hun resultaten te delen en te vergelijken.

Professor Peter Dedecker: “Deze techniek kan andere onderzoekers helpen bij hun experimenten, wat uiteindelijk kan leiden tot snellere doorbraken en toepassingen. We staan al in contact met meerdere internationale laboratoria om hen te helpen onze techniek toe te passen in hun onderzoek.”