Onderzoekers UAntwerpen speuren naar PFAS in drinkrietjes

Als alternatief op de verboden plastic rietjes worden tegenwoordig veelal papieren rietjes gebruikt, waarvoor vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid, maar zijn ze wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar te noemen?

Trefwoorden: #drank, #onderzoek, #PFAS, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Pauline Boisacq en Maarten De Keuster, twee bachelorstudenten biologie van de Universiteit Antwerpen, onderzochten in het kader van hun bachelorproef of en in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn in drinkrietjes van verschillende materialen op de Belgische markt.

Dit onderzoeksproject werd begeleid door dr. Thimo Groffen van de onderzoeksgroep ECOSPHERE, die een jarenlange expertise in PFAS-analysen heeft: “De aanleiding voor ons onderzoek was een studie vanuit de VS, waaruit bleek dat rietjes van plantaardige materialen vaak PFAS bevatten.”

Voor het onderzoek werden verschillende merken van rietjes onderzocht: 20 van papier, 5 bamboe, 5 plastic, 5 RVS en 5 glazen rietjes. Boisacq: “In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, maar de PFAS-concentratie en samenstelling varieerde tussen de verschillende rietjes. Zestien van de 29 onderzochte PFAS werden daadwerkelijk waargenomen in ten minste één rietje.”

“Enkel de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. We hebben echter slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht, dus kunnen niet met zekerheid stellen dat deze PFAS-vrij zijn.”

Het is echter nog onduidelijk in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met voedingswaren, en welke risico’s er zijn voor gebruikers van deze producten. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer twee derde van de totale PFAS aanwezig in een geheel rietje van plantaardig materiaal uitloogde ('doorsijpelde') in 15 milliliter (ml) drank. Voor de meer wateroplosbare PFAS was dit zelfs 100%.

Deze studie in combinatie met het Amerikaanse onderzoek is minstens een alarmbel.