Bouw testinstallatie dat rubberafval verwerkt tot nieuwe producten

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen heeft een methode ontwikkeld om rubber uit oude autobanden te hergebruiken in nieuwe producten. Er wordt nu een testinstallatie gebouwd.

Trefwoorden: #band, #recyclage, #rubber

Lees verder

nieuws

( Foto: New Born Rubber )

ENGINEERINGNET.BE - De groeiende afvalbergen van autobanden en fietsbanden vormen wereldwijd een milieuprobleem. Er bestaat tot op heden geen techniek waarbij het harde rubber van de oude banden kan worden gerecycled en hergebruikt in hoogwaardige toepassingen. Daarom worden oude banden vaak verbrand.

Dankzij onderzoek van professoren Francesco Picchioni en Ton Broekhuis van het Engineering and Technology Institute van de Rijksuniversiteit Groningen, is nu een methode ontwikkeld waarmee rubber uit oude autobanden kan worden hergebruikt in nieuwe producten.

De bedrijven New Born Rubber en FP Products Holding hebben met input van de onderzoekers het concept doorontwikkeld. De samenwerkingspartners hebben in het laboratorium een oplossing gevonden waarbij gevulkaniseerde rubber grotendeels wordt afgebroken door het toepassen van hoge druk.

Het resultaat na dit proces is een nieuw en elastisch rubber dat wél op grote industriële schaal kan worden omgezet tot grondstoffen en nieuwe producten. Door van banden een circulair eindproduct te maken kan een essentiële bijdrage worden geleverd aan het oplossen van een groot milieuprobleem.

New Born Rubber gaat een testinstallatie bouwen en productietechnologie ontwikkelen waarmee oude autobanden en fietsbinnenbanden worden verwerkt tot nieuwe eindproducten. Dit zal naar verwachting een groei in de omzet bij de betrokken bedrijven en in de werkgelegenheid geven.

Voor dit project is een subsidie van ruim 1,1 miljoen euro toegekend uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast draagt de provincie Groningen nog 248.000 euro bij aan het project.